Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuska ne sumnja da je Hrvatska spremna do kraja lipnja zaključiti pristupne pregovore s EU-om i doprinijet će tome da se procesi u Uniji ubrzaju, rekao je u Zagrebu visoki dužnosnik francuskog parlamenta.


'Francuska ne sumnja, ona želi doprinijeti tome da se stvari ubrzaju i želi biti čimbenik koji će još više udružiti 27 zemalja članica EU-a', rekao je predsjednik Odbora za europske integracije Senata Jacques Blanc upitan ima li Francuska dvojbi oko spremnosti Hrvatske za zaključenje pregovora u lipnju. 'Francuska je uvjerena da se ne radi samo o interesu Hrvatske da uđe u EU, nego da je i interes EU-a da ima Hrvatsku kao članicu', dodao je Blanc nakon sastanka s visokim dužnosnicima Hrvatskog sabora.

Izaslanstvo francuskog Senata razgovaralo je o hrvatskim pristupnim pregovorima s Nevenom Mimicom, potpredsjednikom Hrvatskoga sabora i predsjednikom Odbora za europske integracije, Vesnom Pusić, predsjednicom Nacionalnog odbora za praćenje pregovora, Marijom Pejčinović Burić, predsjednicom izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH-EU i Miloradom Pupovcem, predsjednikom Odbora za međuparlamentarnu suradnju.

Vezani članci Vilim Ribić, Andrej Plenković (Foto: B. Filić, I. Kralj/Pixsell) Vilim Ribić o detaljima maratonskog sastanka s Vladom: "Prijetili smo prekidom pregovora ako se Plenković ne pojavi!" Slika nije dostupna Bruxelles: Lipanjski rok ambiciozan ali dostižan

>> Hrvatska u Europsku uniju ulazi 1. srpnja 2013?

Upitan je li Hrvatskoj potreban monitoring EU-a nakon zaključenja pregovora, Blanc je rekao da će Hrvatski sabor zajedno s Europskom komisijom i zemljama članicama uspostaviti neki mehanizam kontrole kako bi se proces reformi nastavio.Naglasio je da se o monitoringu ne govori zbog sumnji... već, suprotno tome, da bi se stvari ubrzale. U EU-u se, pojasnio je Blanc, odlučuje na razini 27 zemalja članica, te je stoga potrebno predvidjeti mehanizam koji će podržati i ubrzati proces.

'Ono što smo danas razumjeli i osjetili to je da, nakon svih napora i reformi, možemo računati na Hrvatsku da će nastaviti u tom smjeru', naglasio je Blanc.Povjerenik za proširenje Štefan Fuele rekao je u travnju nakon zadnje pristupne konferencije da EK ne namjerava predložiti uvođenje mehanizma za verifikaciju i nadzor kakav je uveden za Bugarsku i Rumunjsku. Umjesto toga Komisija će nastaviti s monitoringom i nakon potpisivanja pristupnog ugovora, koji će trajati sve do kraja procesa ratifikacije, odnosno do samog ulaska u članstvo u EU-u, rekao je tada Fuele.

Upitana o mogućem datumu ulaska Hrvatske u EU, Pusić je rekla da se spominju različiti datumi i upozorila da je to pitanje važno jer EK bez datuma ne može pripremiti sadržaj poglavlja 33 Financijske i proračunske odredbe o kojemu ovise i hrvatske i europske financijske obveze. 'Naša pozornost je usredotočena na datum okončanja pregovora. Za lipanj mislimo da bi bilo moguće i za sve strane najprimjerenije', rekla je Pusić. (HIna)