Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Francuska ne sumnja

'Hrvatska je spremna do kraja lipnja zaključiti pregovore'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska ne sumnja da je Hrvatska spremna do kraja lipnja zaključiti pristupne pregovore s EU-om i doprinijet će tome da se procesi u Uniji ubrzaju, rekao je u Zagrebu visoki dužnosnik francuskog parlamenta.

'Francuska ne sumnja, ona želi doprinijeti tome da se stvari ubrzaju i želi biti čimbenik koji će još više udružiti 27 zemalja članica EU-a', rekao je predsjednik Odbora za europske integracije Senata Jacques Blanc upitan ima li Francuska dvojbi oko spremnosti Hrvatske za zaključenje pregovora u lipnju. 'Francuska je uvjerena da se ne radi samo o interesu Hrvatske da uđe u EU, nego da je i interes EU-a da ima Hrvatsku kao članicu', dodao je Blanc nakon sastanka s visokim dužnosnicima Hrvatskog sabora.

Izaslanstvo francuskog Senata razgovaralo je o hrvatskim pristupnim pregovorima s Nevenom Mimicom, potpredsjednikom Hrvatskoga sabora i predsjednikom Odbora za europske integracije, Vesnom Pusić, predsjednicom Nacionalnog odbora za praćenje pregovora, Marijom Pejčinović Burić, predsjednicom izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH-EU i Miloradom Pupovcem, predsjednikom Odbora za međuparlamentarnu suradnju.

Pročitajte i ovo Švedska postaje članica NATO-a gotov trnovit put Nakon dva stoljeća neutralnosti: Švedska postaje članica NATO-a Palestinske žene i djeca u južnom gradu Rafahu Sukob ne prestaje Vode se pregovori o primirju u Gazi, ali na terenu se broje mrtvi

>> Hrvatska u Europsku uniju ulazi 1. srpnja 2013?

Upitan je li Hrvatskoj potreban monitoring EU-a nakon zaključenja pregovora, Blanc je rekao da će Hrvatski sabor zajedno s Europskom komisijom i zemljama članicama uspostaviti neki mehanizam kontrole kako bi se proces reformi nastavio.Naglasio je da se o monitoringu ne govori zbog sumnji... već, suprotno tome, da bi se stvari ubrzale. U EU-u se, pojasnio je Blanc, odlučuje na razini 27 zemalja članica, te je stoga potrebno predvidjeti mehanizam koji će podržati i ubrzati proces.

'Ono što smo danas razumjeli i osjetili to je da, nakon svih napora i reformi, možemo računati na Hrvatsku da će nastaviti u tom smjeru', naglasio je Blanc.Povjerenik za proširenje Štefan Fuele rekao je u travnju nakon zadnje pristupne konferencije da EK ne namjerava predložiti uvođenje mehanizma za verifikaciju i nadzor kakav je uveden za Bugarsku i Rumunjsku. Umjesto toga Komisija će nastaviti s monitoringom i nakon potpisivanja pristupnog ugovora, koji će trajati sve do kraja procesa ratifikacije, odnosno do samog ulaska u članstvo u EU-u, rekao je tada Fuele.

Upitana o mogućem datumu ulaska Hrvatske u EU, Pusić je rekla da se spominju različiti datumi i upozorila da je to pitanje važno jer EK bez datuma ne može pripremiti sadržaj poglavlja 33 Financijske i proračunske odredbe o kojemu ovise i hrvatske i europske financijske obveze. 'Naša pozornost je usredotočena na datum okončanja pregovora. Za lipanj mislimo da bi bilo moguće i za sve strane najprimjerenije', rekla je Pusić. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene