Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sezona sve bolja

Hrvatska je opet hit odredište: Samo danas stiglo 150.000 turista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U cijeloj zemlji i dalje je pojačan promet na svim glavnim cestama. Od petka do danas u podne u Hrvatsku je samo preko tri granična prijelaza u Istri ušlo gotovo 150 tisuća turista. Hrvatska je opet hit odredište, i ove su je godine mnogi odabrali za svoj odmor.

Da turistička sezona ide u pravom smjeru, govore i službeni financijski pokazatelji za prvih nekoliko mjeseci. Mnogi turistički djelatnici s pravom se nadaju rekordnoj godini, i po broju turista i po zaradi.

Pročitajte i ovo Hrvati i ljetovanje - 1 gdje Hrvati ljetuju? Visoke cijene u špici sezone: "Više se isplati na ljetovanje u drugu zemlju, nego na Jadran" Turisti nezadovoljni cijenama, ilustracija - 3 Veliko nezadovoljstvo Pogledajte paprene cijene na Jadranu! Mogle bi nas doći glave: "Pitanje je kako ćemo preživjeti iduću godinu"

Usamljena zlatna koka hrvatskog gospodarstva, čiji je udio u proračunu čak 16 posto i ove godine treba ispuniti visoka očekivanja. Lani je zarada bila oko sedam milijardi eura, no struka je oprezna u ocjenama.

>> U Istru ušlo više od 148 tisuća gostiju

'Glavna sezona u koju smo sad upravo zakoračili je dobra, broj gostiju raste što je normalno za ovaj dio godine. Rujan je dobar, listopad se puni. Nemamo osnova sumnjati da to neće biti i financijski popraćeno', ističe Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Dobrom financijskom rezultatu nadaju se i hotelijeri. 'Mislim da je sezona u globalu, za nas u Hrvatskoj na dobrom budu da postane najbolja do sada poslijeratna sezona', rekao je hotelijer Dušan Černjul.

Optimizam podržavaju podaci za prva četiri mjeseca. Hotelijeri su zaradili milijardu i 400 milijuna kuna što je 12,4posto više nego lani. Zarada kampova također je porasla, i to za 14,4posto. Najviše su rasli prihodi turoperatora, na 66 milijuna kuna, što je gotovo 18 posto bolje nego u 2012.

Iako je Hrvatska prvenstveno destinacija u koju se dolazi cestovnim putem, sve više turista bira zrakoplov. 'U prvih šest mjeseci smo ostvarili rast prometa od deset posto, točno 472 tis. putnika od toga su sve naše glavne destinacije zabilježile povećanje prometa, posebno sa njemačkog i skandinavskog tržišta', istaknuo je Lukša Novak, direktor zračne luke Split.

Sve to nije se dogodilo slučajno. 'Niti jedan gost nije u Hrvatsku došao sam od sebe. To je plod i rezultat rada tur. radnika u svim kategorijama koji cijelu zimu i naravno ljeto rade na tome da bi gosti došli', kaže Žgomba. No, kada ćemo ponovno doći na razinu 2008., kada se u proračun od turizma slilo rekordnih sedam i pol milijardi eura - nitko se ne usuđuje prognozirati.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene