Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raketiranje Karlovca i Jaske

Hrvatska izdala uhidbeni nalog za Milanom Martićem!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ratni vođa pobunjenih Srba Milan Martić naći će se na klupi zagrebačkog Županijskog suda ukoliko Estonija odluči postupiti po Europskom uhidbenom nalogu.

Zbog raketiranja Karlovca i Jastrebarskog u svibnju 1995. godine institucije Republike Hrvatske izdale su Europski uhidbeni nalog za Milanom Martićem, vođom pobunjenih Srba koji se trenutno nalazi u Estoniji na odsluženju 35-godišnje zatvorske kazne koju mu ju Haški sud odredio zbog raketiranja Zagreba, piše Novi List.

Pročitajte i ovo Vjačeslava Morozova Špijunski skandal Profesor uhićen pod optužbom za špijunažu: "Ruske obavještajne službe žele se infiltrirati” Kaja Kallas Putinu je rekla ne Željezna lady upozorila: ''Europa ima tri do pet godina da se pripremi''

Od estonskih vlasti stigao je odgovor kako 'im treba još neko vrijeme ne bi li razmotrili mogućnost predaje'.

Milanu Martiću potvrđena zatvorska kazna od 35 godina

Kad iz Estonije stigne konačan odgovor sudac Županijskog suda u Zagrebu, Tomislav Juriša, moći će zakazati početak suđenja, neovisno o tome radi li se o Martićevu izručenju ili o odbijanju postupanja po Europskom uhidbenom nalogu.

Osim za Martića nalog je izdan i za uhićenje bivšeg zapovjednika vojske samoproglašene Republike Srpske Krajine Milana Čeleketića za kojeg je već ranije odlučeno da će mu se suditi u odsutnosti zbog nedostupnosti hrvatskom pravosuđu. Prema posljednjim informacijama, Čeleketić se skriva u Srbiji.

Odluka o podizanju optužnice i pred hrvatskim sudom donesena je nakon saznanja da tužiteljstvo Haškog suda, koje je Martića tada već teretilo za raketiranje Zagreba, ne namjerava optužiti i Čeleketića, kao i da haškom optužnicom nisu obuhvaćena raketiranja Karlovca 1. i 2. svibnja te raketni napad na Jastrebarsko, 3. svibnja 1995.

Hrvatsko tužiteljstvo Martića i Čeleketića tereti za kaznene djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva.

U listopadu 2008. žalbeno vijeće Haškog suda potvrdilo je kaznu kojom je godinu ranije Martić osuđen na 35 godina zbog progona, ubojstava, mučenja, deportiranja i ostalih zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata počinjenih početkom devedesetih protiv Hrvata i ostalih nesrba u Hrvatskoj.

Martić je osuđen kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata koji je vodio bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević, a u presudi je uz granatiranje Zagreba u kojem je u svibnju 1995. poginulo sedam osoba, a deseci su ranjeni naveden i niz drugih zločina nad hrvatskim civilima u selima od Saborskog do Škabrnje gdje su ubijene stotine ljudi, uglavnom staraca i žena. (T.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene