Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaokret

HRVATSKA SE OKREĆE PREMA KINI Domaće tvrtke o Kinezima imaju samo riječi hvale

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko gospodarstvo poticaj za brži rast moglo bi pronaći u jednoj od gospodarskih velesila - Kini. Hrvatske tvrtke koje su plasirale svoje proizvode na kinesko tržište o partnerima s istoka imaju samo riječi hvale, no dosadašnja politika nije se pretjerano usmjeravala na Kinu. Da će se to promijeniti, najavljuje premijer Orešković.

Svečani doček kineske Nove godine i u srcu Zagreba. Godina je majmuna koja donosi mudrost, bogatstvo i sreću.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Velik potencijal Iranci zainteresirani za ulaganje u Hrvatsku, pogledajte što im je najzanimljivije Slika nije dostupna Hrvatska nezainteresirana? Kina odaslala Hrvatskoj važnu poruku - Jasno su dali do znanja i što žele u našoj zemlji

'Promoviranje međusobne suradnje dvaju naroda postao je moto kulturne i političke komunikacije', rekla je Deng Ying, kineska veleposlanica u Hrvatskoj.

Prijateljstvo Kine i Hrvatske već je izgrađeno, sada treba raditi na povećanju gospodarske suradnje, poručuje premijer Tihomir Orešković koji napominje kako je važno raditi na suradnji, posebice izvozu. U protekloj godini uvoz robe iz Kine bio je osam puta veći nego izvoz iz Hrvatske u tu zemlju. Predsjednica je Kinu posjetila, a uskoro bi mogao i premijer. Poziv je već dobio.

Kina Hrvatskoj može ponuditi kapital. Poslovna udruga za kineske investicije koju vodi Marko Rendulić dogovorila je dolazak jedne od najvećih kineskih kompanija u Hrvatsku.

'Oni se bave infrastrukturom, žele investirati u područje infrastrukture, u strateške projekte u RH koji nemaju podršku Europske unije', rekao je Marko Rendučić, predsjednik CSEBA.

S druge strane Kinezi su zainteresirani za brojne hrvatske proizvode među kojima za proizvode iz prehrambene industrije, bio proizvodima ali i kozmetikom. Kina traži samo najbolje pa su tako za luksuzan hotel s pet plus zvjezdica, smješten na ušću Biserne rijeke, angažirali upravo hrvatske arhitekte.

'Vidjeli su naš hotel Loni u Rovinju, bili su jako zainteresirani za arhitekte koji mogu ponuditi vrhunsku kvalitetu. Postoji veliki strah kada idete na neko tako strano tržište kad ne poznate uvijete, načine plaćanja, ali moram pohvaliti kinesku stranu koja je dogovor ispoštovala na vrijeme i pravi način', rekao je Marko Dabrović, arhitekt 3LHD.

Prilike koje brzorastuće kinesko gospodarstvo nudi Hrvatskoj, još uvijek tek rijetki koriste.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene