Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska bi do 2050. godine mogla spasti na samo 3 milijuna i 200 tisuća stanovnika. Hrvatsko se stanovništvo danas ubraja među deset najstarijih populacija na svijetu. Mnoga naselja doslovno izumiru.


Primjer brojne obitelji u Slavoniji je iznimka, kao i u ostatku Hrvatske, jer većina gradova i županija posljednjih godina bilježe demografski pad. Svi osim Splita, Zadra i Dubrovnika. Projekcije demografskih stručnjaka kažu kako se broj hrvatskih građana do 2050. može smanjiti i do 3 milijuna i 200 tisuća.

Vezani članci Kako će svijet izgledati 2100.? (Foto: Getty Images) Kako će svijet izgledati 2100.? Afrika će biti najnaseljenija, a najrasprostranjenija religija bit će islam'' Vikotr Orban (Foto: AFP) ''Orbanova natalitetna politika ima naznake 1930-ih godina"

'Hrvatska mora riješiti stambenu strategiju. Mladi moraju biti slobodni po pitanju ulaska u brak, a ne da ih priječi stambeni problem. Jednostavno nekako eliminirati tu nesigurnu zaposlenost', kaže demografski stručnjak Anđelko Akrap.

Ugrožena područja može revitalizirati samo gospodarski razvoj. Demografsku sliku Hrvatske neće popraviti ni eventualna doseljavanja. Pad stanovnika prijeti Japanu i Italiji, te bivšim članicama Sovjetskog Saveza. Porast stanovništva u budućnosti očekuje Indiju, Pakistan, Nigeriju, Etiopiju, SAD i Kongo. 'Tu se radi o političkoj moći. Sve je to radi se radi toga da bi se moglo vladati', dodaje Akrap.

A budućnošću Hrvatske neće vladati samo današnja novorođenčad, već i svaki novi pomak u pronatalitetnoj politici.