Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Izumire li Hrvatska?

Hrvatska do 2050. pada na svega 3 milijuna stanovnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska bi do 2050. godine mogla spasti na samo 3 milijuna i 200 tisuća stanovnika. Hrvatsko se stanovništvo danas ubraja među deset najstarijih populacija na svijetu. Mnoga naselja doslovno izumiru.

Primjer brojne obitelji u Slavoniji je iznimka, kao i u ostatku Hrvatske, jer većina gradova i županija posljednjih godina bilježe demografski pad. Svi osim Splita, Zadra i Dubrovnika. Projekcije demografskih stručnjaka kažu kako se broj hrvatskih građana do 2050. može smanjiti i do 3 milijuna i 200 tisuća.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Natalitet u padu Putin poslao zanimljivu poruku ruskim ženama: "Sjetimo se da su naše bake i prabake imale i sedmero i osmero djece" Slika nije dostupna Populacijska zima traje Stanje je alarmantno, djeca postala luksuz

'Hrvatska mora riješiti stambenu strategiju. Mladi moraju biti slobodni po pitanju ulaska u brak, a ne da ih priječi stambeni problem. Jednostavno nekako eliminirati tu nesigurnu zaposlenost', kaže demografski stručnjak Anđelko Akrap.

Ugrožena područja može revitalizirati samo gospodarski razvoj. Demografsku sliku Hrvatske neće popraviti ni eventualna doseljavanja. Pad stanovnika prijeti Japanu i Italiji, te bivšim članicama Sovjetskog Saveza. Porast stanovništva u budućnosti očekuje Indiju, Pakistan, Nigeriju, Etiopiju, SAD i Kongo. 'Tu se radi o političkoj moći. Sve je to radi se radi toga da bi se moglo vladati', dodaje Akrap.

A budućnošću Hrvatske neće vladati samo današnja novorođenčad, već i svaki novi pomak u pronatalitetnoj politici.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene