Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Guverner sjeveroistočne talijanske pokrajine Friuli Giulie Riccardo Illy izjavio je za ljubljanski tjednik 'Mag' da bi Hrvatska kao država s više obale trebala biti dobrohotnija prema Sloveniji.


'Granično pitanje na moru između Slovenije i Hrvatske postoji već dulje vrijeme, a po mojem mišljenju dobrohotnije bi stajalište trebala zauzeti veća država, ona koja ima dužu obalu. Dogovor nije uspio jer je na hrvatskoj strani prevladala neprilagodljivost i izostala je ta dobrohotnost o kojoj govorim', rekao je u razgovoru za tjednik 'Mag' guverner pokrajine Friuli Giulie i negdašnji tršćanski gradonačelnik.

Vezani članci Granični prijelaz, ilustracija Nova pravila za prolaz kroz Sloveniju: Vlada u zadnji tren izmijenila odluku Kolone Užas na granici: Muškarcu (80) pozlilo dok je čekao u kilometarskoj koloni, nije mu bilo spasa

Illy je izrazio očekivanje da će problem sa ZERP-om biti riješen. 

'Razumijem želju Hrvatske da zaštiti Jadransko more, no to žele i Italija i Slovenija. Način na koji je to Hrvatska učinila nije bio pravilan jer privilegira samo Hrvatsku', rekao je Illy te se zauzeo za zajedničku zaštitu mora svih država u jadranskom bazenu, kako 'ni jedna od njih ne bi bila oštećena'.

'Tako bi se mogli stvoriti i uvjeti za rješenje pitanja granice na
moru između Slovenije i Hrvatske', rekao je Illy.