Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Swoboda o mogućem datumu

'Hrvatska bi pristupni ugovor trebala potpisati 9. prosinca'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda izjavio je danas u Bruxellesu da bi se pristupni ugovor s Hrvatskom trebao potpisati 9. prosinca, a poljsko predsjedništvo nije moglo potvrditi taj datum.

'Poljsko predsjedništvo i hrvatska Vlada žele potpisivanje ugovora 9. prosinca, a mi u Europskom parlamentu moramo obaviti svoj dio posla, što ćemo i učiniti kako bi taj datum bio moguć', izjavio je Swoboda na pitanje novinara o mogućem vremenskom rasporedu rasprave o pristupnom ugovoru u Europskom parlamentu i njegovu potpisivanju.

Savjetnik u poljskom Stalnom predstavništvu pri EU-u Mariusz Daca, koji predsjeda radnom skupinom Vijeća EU-a za izradu nacrta pristupnog ugovora, rekao je kako se radi na tome da se ugovor potpiše u prosincu, ali nije mogao potvrditi nikakav konkretan datum.

Pročitajte i ovo Palestinske žene i djeca u južnom gradu Rafahu Sukob ne prestaje Vode se pregovori o primirju u Gazi, ali na terenu se broje mrtvi Blokovi na ljevici - 5 SDP ili Možemo! Novi ljubavni trokut na ljevici? Za nju se bore dvije najveće stranke

Izrada nacrta pristupnog ugovora u završnoj fazi

'Nikakav konkretan datum nije utvrđen, ali razmatramo mogući datum u prosincu u skladu s napretkom postignutim u izradi pristupnog ugovora i dovršetku potrebnih zakonodavnih postupaka. Isto tako nemam informaciju gdje bi ugovor mogao biti potpisan', rekao je Daca zamoljen da komentira Swobodinu izjavu.

'Posao na izradi nacrta pristupnog ugovora je u završnoj fazi i mi u radnoj skupini smo odlučni dovršiti pripremni posao i sve predviđene postupke kako bi se pristupni ugovor potpisao u prosincu ove godine i tako osiguralo dovoljno vremena za postupak ratifikacije u zemljama članicama i u Hrvatskoj kako bi Hrvatska mogla postati članicom EU-a 1. srpnja 2013. godine', rekao je Daca.

Swoboda: Treba razdvojiti izbore i potpisivanje

Ako do potpisivanja dođe 9. prosinca, kada se u Bruxellesu održava summit čelnika Europske unije, to će značiti da će ugovor biti potpisan nakon parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, koji su najavljeni za 4. prosinca. Izvjestitelj Swoboda je rekao da je 'to dobro, jer treba razdvojiti te dvije stvari, izbore i potpisivanje ugovora o pristupanju Europskoj uniji'.

Prema pravilima EU-a, za potpisivanje pristupnog ugovora potreban je pristanak Europskog parlamenta.

Swoboda je rekao da će se o tome glasovati na Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta 14. studenoga, a na plenarnoj sjednici 1. prosinca, nakon čega će biti moguće potpisivanje pristupnog ugovora. Tekst ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji bit će gotov do polovice rujna, a poljski premijer Donald Tusk je najavio da će ga tada osobno donijeti u Zagreb. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene