Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Hrvatska 45. na ljestvici slobode medija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Padom za četiri mjesta u odnosu na lanjsko izvješće, Hrvatska je 2008. svrstana 45. na ljestvici slobode medija, koju su Reporteri bez granica objavili u srijedu poručivši da svijetu nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna slobodu jamči mir, a ne ekonomsko blagostanje.

'Mir, a ne gospodarski napredak, jamac je slobode medija, to je poruka svjetske ljestvice slobode medija, koju Reporteri bez granica objavljuju 22. listopada', stoji na službenim stranicama organizacije koja izvješće donosi sedmu godinu zaredom. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Zakon opasnih namjera HND protiv lex AP: "Intencija ovog zakona jest da se sakriju različite otimačine javnog novca i hajdučija" Slika nije dostupna Hrvatska napredovala na ljestivci slobode tiska

>> Hrvatska napredovala na ljestivci slobode tiska

S prosječnom ocjenom 8,50 Hrvatska je zauzela 45. mjesto, što je pad u odnosu na 41. mjesto za 2007., kada je napredovala za više od deset mjesta u odnosu na 2006. 

Ispred Hrvatske su iz njezina susjedstva Italija (44), Makedonija (42), Bosna i Hercegovina (36), te Slovenija (30), dok ostale države u regiji zaostaju: Crna Gora (53), Kosovo (58), Bugarska (članica EU, 59), Srbija (64) te Albanija (79).

Među prvih deset zemalja po slobodi medija sve su europske osim Novog Zelanda. Na samom vrhu je Island, a slijede ga Luksemburg, Norveška, Estonija, Finska, Irska, Belgija, Latvija, Novi Zeland i Slovačka.

Članice Europske unije raspoređene su u prvih 60-ak mjesta, a lani su zauzele prvih 50-ak mjesta.

Na ljestvici od ukupno 173 posljednja je Eritreja ispred koje su Sjeverna Koreja, Turkmenistan, Mijanmar te Kuba (169).

Osim poruke da slobodu medija diktira mir, a ne ekonomsko blagostanje, drugi zaključak autora je da međunarodna zajednica nije imala uspjeha kod autoritarnih režima kakve imaju Kuba ili Kina.

'Svijet nakon 11. rujna sada je jasno iscrtan. Velike demokracije su destabilizirane i dok se brane pomalo nagrizaju prostor sloboda. Diktature, koje su gospodarski najmoćnije, svoju autoritarnost zahtijevaju arogantno i koriste se podjelama u međunarodnoj zajednici i ratom u ime borbe protiv terorizma', poručuju Reporteri.

RSF posebno upozorava na opasno nametanje pravovjernosti.

'Vjerski ili politički tabui svake se godine sve više nameću u zemljama koje su prije prednjačile na putu sloboda', žale RSF i osuđuje nekažnjivost napada na medijske slobode.

RSF hvali napredak nekih zemalja Središnje Amerike i Kariba (Jamajke na 21., Kostarike na 22.) koje su po medijskim slobodama ispred, primjerice SAD-a (36.) te Izraela (46.) iako po BDP-u daleko zaostaju za bogatim demokracijama. Time organizacija naglašava svoju tvrdnju da su stabilnost i mir jamci sloboda, koje rat guši.

U Izraelu je lani vojska prvi put ubila jednog novinara, piše RSF i upozorava da su ratovi velikih razmjera, primjerice u Iraku, Pakistanu te Afganistanu stvorili od tog prostora "crne zone" gdje su novinari svakodnevno žrtve ubojstava, otmica, samovoljnih uhićenja.

U skupini zemalja 'zamrznutog pakla' su Sjeverna Koreja i Turkmenistan gdje su na snazi režimi iz prošlih vremena.

Unatoč parlamentarnoj demokraciji i pluralizmu medija postoje zemlje, a Bugarska je očit primjer, koje teško iskorjenjuju korupciju i političko nasilje.

Popis je utvrđen mjerenjem medijskih sloboda od 1. rujna 2007. do 1. rujna 2008.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene