Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik saborskog Odbora za ustavne promjene Vladimir Šeks najavio je mogućnost da hrvatski državljani u BiH, koji su dio 11. izborne jedinice, ubuduće na hrvatskim izborima glasuju nekoliko dana.


'Vjerojatno će im se (hrvatskim državljanima u BiH) omogućiti duže vremensko trajanje glasovanja, možda dva ili tri dana. To se ne omogućava Ustavom RH nego odlukama Vlade RH i drugim aranžmanima', izjavio je Šeks novinarima u stanki simpozija 'Ustavne promjene i EU', koji se pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH održava na splitskom Pravnom fakultetu.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović napao HDZ: "Iznapijao se, porazbijao pola šora, zataškavano je i da to nema veze s premijerom? Brate, pričaj to nekom drugom" Ilustracija Započelo čišćenje mina na granici s Hrvatskom: "Plan je da završi u 18 mjeseci"

Šeks je to rekao komentirajući jučerašnji dogovor predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića o ustavnim promjenama, po kojem će hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj, dakle i Hrvati u BiH, ubuduće na hrvatskim izborima moći glasovati samo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Na novinarske upite da komentira reakciju HDZ BiH na dogovor, Šeks je kazao kako se ne radi o kršenju Ustava RH, te da razumije proturječne rekacije koje je izazvao dogovor Kosor i Milanovića.

'Ovo je jedan kompromis na koji se nužno pristalo da glasovanje bude u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Ali broj biračkih mjesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima može biti jako veliki, da zadovolji sve interese', istaknuo je Šeks. Također je naglasio kako je bitno da ovim promjenama Ustava Republika Hrvatska može završiti pregovore s Europskom unijom te ući u njeno članstvo.

'Ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju je korak bliže hrvatskom narodu da i oni uđu u EU. To je veliki iskorak stvarnih životnih interesa za hrvatski narod u BiH i za BiH, a u svakom slučaju i za Hrvatsku', rekao je Šeks. Dodao je da su jučerašnjim dogovorom Hrvati u BiH, neovisno o tomu koliko ih izađe na izbore, dodatno osigurani jer će birati tri zastupnika u Hrvatski sabor. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju