Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi podaci

Hrvatice rađaju sve kasnije, a to sa sobom nosi i neke rizike: "Pitaju me što čekam"

Aktualno Galerija Porod u Hrvatskoj; ilustracija - 1 Porod u Hrvatskoj; ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Porod u Hrvatskoj; ilustracija - 2 Porod u Hrvatskoj; ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Porod u Hrvatskoj; ilustracija - 3 Porod u Hrvatskoj; ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 prof. prim. dr. sc. Marko Dražen Mimica Galerija 1/4 >>
Hrvatice sve ćešće rađaju iza 30. godine. S porastom dobi povećava se učestalost trudnoća i porođaja s komplikacijama. Podaci su to koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Zašto žene rađaju sve kasnije, provjerila je novinarka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

U bolnicama je prošle godine rođeno 32.475 djece. Najviše porođaja odradio je splitski KBC.

"Osim porođaja iz Splitsko-dalmatinske županije, kod nas dolaze i visoko rizične trudnoće s širokog područja od Zadra do Dubrovnika", objasnio je Marko Dražen Mimica, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split.

I oni su primijetili da žene rađaju sve kasnije Najviše Hrvatica prošle godine rodilo je u dobi između 30 i 34 godine, zatim između 25 i 29 godina. U dobi od 35 do 39 ih je bilo nešto više od 6000. Bilo je i 90 porođaja u dobi od 45 do 49 godina, ali i 610 porođaja u dobi između 15 i 19 godina.

"Nakon 30. godine života značajno se umanjuje plodnost žena. Znači, svake godine plodnost žena pada 3 do 5 posto, kod nekih žena čak i brže", objasnila je Marina Šprem Goldštajn, pročelnica Zavoda za humanu reprodukciju KBC-a Zagreb.

Pročitajte i ovo Ilustracija Turistička destinacija Stotine zaraženih, u bolnici više od 300 ljudi, stiglo upozorenje: "Nemojte koristiti vodu iz vodovoda"

Zašto se rađa sve kasnije? Svatko ima svoju teoriju.

"Prvo su si morale stvoriti svoj život, pozicionirati se i poslovno i stambeno i emotivno i svakako. Mislim da je to ok", smatra Gordana.

"Pitaju me što čekam? Mislim da je stvar da su žene više educirane i love neku karijeru", kaže Zagrepčanka Ania.

Nije baš sve uvijek stvar karijere i namjernog čekanja, kaže Valentina koja je Luciju rodila s 35 godina: "Pa udala sam se s 31 i pokušali smo imati odmah dijete, ali nismo uspjeli. I evo, uspjeli smo nakon četiri godine."

Pročitajte i ovo Nevrijeme Slavonija Iz minute u minutu VIDEO Jak pljusak u Zagrebu, ulice poplavljene. Na udaru i Slavonija! Tuča poharala brojna mjesta, evo što nas očekuje u utorak

Prošle godine je zabilježeno 7807 pobačaja. Malo manje nego godinu prije.Od tog broja, najviše ih se odnosi na spontane gubitke trudnoće, ukupno 4792, dok je namjernih bilo 3015. Broj neplaniranih adolescentnih trudnoća (do 20 godina) koje završe legalno induciranim prekidom trudnoće je oko 200 godišnje, s malim godišnjim varijacijama. U 2023. ih je bilo 205, a u 2022. 186.

Kasnija trudnoća nosi i neke rizike.

"Moramo upozoriti, sa starenjem se povećava udio spontanih pobačaja, tako da je negdje taj udio nakon 30. 15 posto, a nakon 40. godine, 20 do 40 posto može biti udio spontanih pobačaja", kaže Marina Šprem Goldštajn.

Uz sve to, raste udio muške nepolodnosti.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene