Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukoliko se dokaže genocid

'Hrvati će tražiti 50 milijardi eura za odštetu zbog genocida'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ukoliko Hrvatska dobije spor protiv Srbije u tužbi za genocid koju je podnijela Međunarodnom sudu pravde, vjerojatno će zatražiti odštetu u visini od 35 do 50 milijardi eura', tvrdi Milorad Buha koji je proglašen predsjednikom Vlade Republike Srpske Krajine u egzilu.

'Hrvati traže da se Srbiju proglasi odgovornom za genocid i da im se isplati materijalna i nematerijalna štetu za uništena materijalna i kulturna dobra. Pritom se ignorira da je nad Srbima vršen genocid u 19. stoljeću, u Prvom i Drugom svjetskom ratu, kao i u ratu od 1991. do 1995. godine', tvrdi Buha, a piše Kurir.

Pročitajte i ovo Međunarodni sud pravde Svjetski sud Europskoj velesili stiže tužba: "Krši konvencije o genocidu i ratovanju" Slika nije dostupna završio i na sudu Prisluškivao suprugu dok je radila od kuće i zaradio 1,8 milijuna dolara: Novac mora vratiti, a žena ga je ostavila

>> Srbiji će se suditi za genocid u Hrvatskoj

Dodaje kako će se na kraju sve riješiti kompenzacijom imovine Srba iz Hrvatske. Tako će Srbija pristati na neisplatu mirovina Srbima koje im Hrvatska duguje za period od 1991. do 1998., a riječ je o iznosu od sedam milijardi eura. Buha tvrdi kako se Srbima neće vratiti stanarska prava za 50.000 stanova u vrijednosti tri i pol do četiri milijarde eura te se im se neće isplatiti naknade za akcije iz procesa privatizacije u vrijednosti čak 15 milijardi eura.

Savo Štrbac, direktor 'Veritasa', napominje kako Hrvatska ne specificira visinu odštete.

'U tužbi je za odštetu rečeno po određenju suda. Tužba je tehnički vrlo dobro odrađena i kronološki su navedeni svi događaji. Ako Hrvati dokažu genocid, visina odštete mogla bi biti određena u istoj parnici ili u drugom postupku', objašnjava Štrbac.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene