Na graničnim prijelazima zbog koronavirusa sanitarna inspekcija provjerava osobe, ali ne i hranu. Bude li potrebno, takve posebne mjere uvest će se odlukom Kriznog stožera. Europska agencija za sigurnost hrane dala je savjet o tome kako postupati s uvoznom hranom.

Galerija


Zelena salata, rajčice i jagode dolaze s polja različitih zemalja do Hrvatske. Hrana sa zaraženih područja slobodno prelazi granice, kontrole su standardne i zbog koronavirusa za sada nema posebnih mjera.

Vezani članci Vučić nakon posjeta Sarajevu Vučić nakon donacije cjepiva omastio brk: ''Najbolje okrepljenje pred povratak u Beograd, obožavam sarajevske ćevape'' Opća bolnica Dubrovnik U jednoj županiji uvedene strože mjere, ali se smanjuju cijene PCR testiranja na vlastiti zahtjev

Roba se na polazištu ukrcava i pečati. Hrana koja primjerice iz Španjolske putuje u Zagreb, proći će 1600 kilometara, a da je nitko ne otvori. Sanitarna inspekcija hranu će kontrolirati ako dolazi iz trećih zemalja.

Znanstvenici Europske agencije za sigurnost hrane poručuju da trenutačno nema dokaza o tome da bi hrana mogla biti izvor ili prijenosnik zaraze. Nisu zabilježeni ni slučajevi prijenosa koronavirusa putem hrane. No, ipak treba paziti.

Svjetska zdravstvena organizacija preporuča upotrebu noževa i dasaka za rezanje sirove hrane te temeljito pranje ruku nakon doticaja sa sirovim mesom ili neopranim voćem i povrćem. Prijenos virusa, smatra njemački Savezni institut za procjenu rizika, moguć je preko površina koje su nedavno kontaminirane virusima, no to se, pojašnjavaju, može dogoditi samo u kratkom razdoblju.

Njemački znanstvenici smatraju da je vjerojatnost zaraze preko uvezene robe poput hrane ili robe široke potrošnje mala jer koronavirus nije stabilan u okolišu. Iako je mogućnost zaraze putem uvozne hrane slaba, sirovo voće i povrće važno je dobro oprati, a rizik od zaraze dodatno se može smanjiti termičkom obradom hrane.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr