Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KP.2

Munjevito se širi nova varijanta koronavirusa: Izrazito je zarazna, u pripremi je i novo cjepivo za jesen

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Novi soj nazvan KP.2 podvarijanta je Omicrona i može se detektirati kućnim testovima. Starijima od 65 godine preporučuje se docjepljivanje.

Nova varijanta koronavirusa, soj KP.2, munjevito se širi, a u SAD-u je ova podvarijanta Omicrona već dominantan soj. Od 28. travnja do 11. svibnja gotovo je 30 posto novih slučajeva uzrokovano ovim sojem, u odnosu na manje od 16 posto u dvotjednom razdoblju prije toga, izvijestio je američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Ovaj soj je izrazito zarazan, lako se širi i teško ga je izbjeći, objašnjava doktorica Leana Wen sa sveučilišta u Baltimoreu za CNN. Ipak, čini se da ne uzrokuje ozbiljniju bolest te je broj hospitalizacija povezanih s COVID -19 rekordno nizak te nema razloga vjerovati da postojeća cjepiva i tretmani ne bi djelovali i protiv ove varijante.

Pročitajte i ovo Provjereno: hitna medicinska skrb na Lastovu - 1 DONOSI PROVJERENO "Doktorica plače koja mu nije ništa u životu jer zna što se događa. On zavija, žali se na bolove": Šokantan slučaj s hrvatskog otoka

"Većina ljudi koji se zaraze koronavirusom nikada neće znati koja varijanta uzrokuje njihove simptome", kaže Wen i objašnjava da KP.2 uglavnom nema specifične simptome koji bi ga razlikovali od drugih varijanti te je i u ovom slučaju simptome teško razlikovati od drugih redovnih virusnih infekcija, poput gripe ili prehlade.

Pročitajte i ovo Jadranka Stigma menopauze Mnoge žene trpe u tišini, neke su odlučile progovoriti: "Kad vas to iz nožnog palca udari u lice, diže se iz mrtvih"

KP.2 varijantu prepoznaju kućni testovi te je to jedan od elemenata koji mogu potvrditi zarazu. Wen je uvjerena kako su postojeća cjepiva i dalje učinkovita, a zavod za zdravstvo izdao je smjernice kojima preporučuju docjepljivanje za starije od 65 godina.

Pročitajte i ovo Djevojčica Viktorija se oprostila od najbolje prijateljice Laure velika tragedija "Želim reći Lauri da je volim": Najbolja prijateljica se kroz suze oprostila od pregažene djevojčice

Očekuje se da će najesen preporučiti i novu verziju cjepiva protiv COVID-19, koja će ciljati na nove varijante za koje se predviđa da će biti aktivne tijekom jeseni i zime.

Aktualno "Doktorica plače koja mu nije ništa u životu jer zna što se događa. On zavija, žali se na bolove": Šokantan slučaj s hrvatskog otoka Provjereno: hitna medicinska skrb na Lastovu - 1 Provjereno: hitna medicinska skrb na Lastovu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: hitna medicinska skrb na Lastovu - 5 Provjereno: hitna medicinska skrb na Lastovu - 5 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: hitna medicinska skrb na Lastovu - 6 Provjereno: hitna medicinska skrb na Lastovu - 6 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: hitna medicinska skrb na Lastovu - 7 Provjereno: hitna medicinska skrb na Lastovu - 7 Foto: DNEVNIK.hr Neven Barbić Neven Barbić Foto: DNEVNIK.hr +4 Ema Milović, liječnica Hrvatska "Doktorica plače koja mu nije ništa u životu jer zna što se događa. On zavija, žali se na bolove": Šokantan slučaj s hrvatskog otoka 1/10 >>

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene