Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEDOSTATAK RADNIKA

Hotelijeri će sezoncima davati ugovore na šest ili čak devet mjeseci?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U najuspješnijoj godini hrvatskog turizma na površinu izlaze brojne muke s kojima se nose turistički dionici, od niskih plaća do nedostatka kvalitetnog kadra.

Saša i Viliam su batleri jedini u Hrvatskoj. Edukacija i kvaliteta su, tvrde batleri, ključ njihovog uspjeha. Oni naporno rade, gostu su na raspolaganju. Znaju sve o mjestu u kojem rade, poznaju dobro vina, govore nekoliko jezika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Raste optimizam Turizam se budi, broj gostiju raste, ministar optimističan: "Neke županije možda dosegnu i 40 posto lanjskih rezultata" Slika nije dostupna Brži protok kroz granicu Cappelli najavio kad kreće sljedeći val otvaranja granica i s kojim zemljama

"Nismo imali nikakve teške prohtjeve, imali smo neke da su možda bili neuobičajeni ali većinu prohtjeva uspjevamo ispuniti", kaže Saša, dok Viliam kaže da istovremeno moraju biti i ugostitelj i concierge i "desna ruka svog gospodara".

Kvalitetne radnike nije lako pronaći. S tim problemom muku muči većina hotelijera, o čemu svjedoči i Nina Garić Saganić, članica uprave grupe hotela. "Trenutno imamo značajne deficite na svim razinama što se tiče količine kadrova. Posebno se to osjeti na nivou niže kvalificiranih zanimanja", kaže Garić Saganić.

To se prije svega odnosi na radnice u domaćinstvu, pomoćno osoblje u kuhinji i restoranima. Međutim nedostaje i konobara i kuhara. Stanje na tržištu rada je alarmantno. Mjera obrazovanja jedan je od pokušaja spasa turizma.

Katarina Ivanković Knežević, državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava, kaže da su obrazovne programe za sljedeću turističku sezonu u posljednja tri tjedna uključili 830 osoba. "Do kraja godine uključiti ćemo više od tri tisuće dodatnih osoba", kaže Ivanković Knežević.

Do travnja 2018. ta će se brojka popeti između osam do deset tisuća educiranih osoba. Svi oni, bas kao i svi koji su dosad radili u turizmu, žele za to biti adekvatno plaćeni. Budu li hotelijeri htjeli zadržati svoje radnike morat će im, tvrdi ministar turizma Gari Cappelli, ponuditi ugovore na barem šest mjeseci. Ako ne i devet.

"U svakom slučaju plaća je bitna, ali dobivanjem ugovora na 9 mjeseci ona više neće biti toliko bitna kao do sada kad je bilo tri mjeseca", kaže Cappelli.

Jer to znači produljeno mirovinsko osiguranje i novčana naknada. Stavke koje mogu u Hrvatskoj zadržati brojne nezadovoljne radnike.

Osim mjere obrazovanja koja će se planira provoditi s početkom iduće godine, Ministarstvo rada najavilo je da će idućeg tjedna započeti će prve razgovore o visini iznosa minimalne place za 2018. a koja je prošle godine nakon dugo vremena podignuta za 5 posto.

Očekuje se da će, kažu nam iz Ministarstva, do povećanja i doći. Riječ je kažu o nacionalnom pitanju. Vrijednost rada, kažu, mora se podići. To bi donekle zaustavilo odlaske.

A nedostatak kadra planira se zakrpati potpisivanjem sporazuma sa zemljama odakle se rafnici mogu osigurati, poput BiH, Ukrajine i Kosova, a koji onda ne bi ulazili u kvote. Domaći će, tvrde vladajući, imati svakako prednost, ali osigurati se, kažu, moraju.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene