Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Horvatić: Akcija "Indeks" je legitimna, medijsko praćenje neprihvatljivo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu Željko Horvatić izjavio je da to društvo smatra da je antikorupcijska akcija "Indeks" legitimna i potrebna, ali da je način medijskoga praćenja akcije bio neprihvatljiv jer je prouzročio nepopravljivu štetu časti i ugledu osumnjičenih prije nego što im je dokazana krivnja, ali i akademskoj zajednici u cjelini.

Zaključci su to Upravnoga odbora i Suda časti Društva sa sjednice održane u ponedjeljak, 22. rujna, o kojima su novinare na konferenciji izvijestili i potpredsjednik Društva profesor na Građevinskome fakultetu Vicko Šimić te znanstvena savjetnica na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada Sanja Milković-Kraus.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spor napredak Indeks ravnopravnosti spolova u EU: Švedska najbolja, a pogledajte gdje je Hrvatska Slika nije dostupna Blago nama Hrvatska među zemljama koje su postigle visoke ocjene društvenog napretka

Bez obzira pak na to što akciju "Indeks" smatraju legitimnom radi utvrđivanja kaznene odgovornosti ili nevinosti nastavnika za koje postoji osnovana sumnja da su počinitelji ili sudionici nekih korupcijskih kaznenih djela, Društvo se odlučno suprotstavlja pokušajima i nastojanjima da se ta akcija iskoristi kao osnova za tvrdnje o postojanju "sveučilišne mafije" i općoj korumpiranosti u akademskoj zajednici. 

>> Oporba očekuje ostavku Deše Mlikotin Tomić, otkazana sjednica povjerenstva

>> Indeks: Istražni zahtjev protiv 69 osoba, pritvor za njih 27

>> Akcija Indeks: U korupciji sudjelovalo najmanje 95 osoba, izdana 73 sudska naloga

Rekavši da je akcija "Indeks" samo jedan od segmenata sustavne borbe protiv korupcije u društvu na svim razinama, Horvatić je istaknuo da Društvo smatra da se zagrebačko Sveučilište i sve njegove sastavnice moraju trajno i učinkovito suprotstavljati svim oblicima korupcije i zlouporabe položaja i ovlaštenja u obavljanju poslova njihovih djelatnika.

Akcija "Indeks" je za to društvo pak znak da sustav sankcioniranja korupcije na Sveučilištu nije funkcionirao kako treba.

Kad je pak riječ o tomu je li akcijom "Indeks" povrijeđena sveučilišna autonomija, Horvatić je rekao da nema razloga za pozivanje na sveučilišnu autonomiju ako postoji osnovana sumnja za postojanje kaznenoga djela i ako se dobije suglasnost Sveučilišta.

Ipak, profesoru Horvatiću se, kako je rekao, "čini da u suglasnosti Sveučilišta još ima vremenski i sadržajno nedovoljno razjašnjenih situacija, kao što je, primjerice je li rektor bio ili nije bio na putu, je li prorektor znao ili nije znao za akciju".

Na pitanje smatra li da je rektor zagrebačkoga Sveučilišta Aleksa Bjeliš trebao podnijeti ostavku, Horvatić je odgovorio da ostavka ne rješava problem, ali se njezino najavljivanje ili traženje treba ozbiljno razmotriti.

Novinare je profesor Horvatić pak zamolio da javnosti ne upućuju pesimistične poruke u vezi sankcioniranja onih sveučilišnih djelatnika kod kojih će se utvrditi kaznena odgovornost.

Jer, dodao je, "valjda svi nemaju dvostruko državljanstvo".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene