Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje među Hrvatima

Hoćemo li moći štedjeti u 2013. godini?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak 31 posto umirovljenika vjeruje da može ponešto uštedjeti 2013. Najmanje izgleda za štednju imaju građani od 40 do 60 godina starosti, pokazalo je istraživanje na reprezentativnom uzorku od 600 hrvatskih građana.

Agencija GfK provela je za Hrvatsku poštansku banku istraživanje na reprezentativnom uzorku od 600 ispitanika iz svih regija Hrvatske o štednji u 2013. godini.  Odgovarajući na pitanja o planovima za 2013. trećina građana rekla je da vjeruje da će moći štedjeti u banci ili na neki drugi način.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

U Zagrebu je od svih regija u Hrvatskoj najviše građana procijenilo da će moći štedjeti ili ulagati tijekom 2013. godine, njih gotovo 40 posto, dajući pritom prednost kunskoj štednji. Za kunsku štednju najmanje su zainteresirani u Dalmaciji dok je Sjeverna Hrvatska od svih regija najmanje sklona euru.

Najoptimističnija skupina su ispitanici u dobi od 18 do 39 godina. Njih 38 posto procjenjuje da će 2013. imati više mogućnosti za štednju i ulaganja nadajući se svom prvom zaposlenju ili vjerujući da lako mogu doći do novog posla izgube li postojeće radno mjesto.

>> Snijeg vam pomaže da - štedite!

Umirovljenici su najveće iznenađenje ovog istraživanja – čak 31 posto ispitanih umirovljenika kaže da će moći ponešto uštedjeti i tijekom sljedeće godine.

Skupina od 40 do 60 godina starosti ima najmanje izgleda za štednju, samo 23 posto ispitanika. Rezultat istraživanja potvrdio je kako je riječ o generacijama koje je kriza teško pogodila.

Muškarci će štedjeti više nego žene i to uz naglašeniju sklonost kunskoj nego štednji u eurima.

Mnogi će sljedeće godine trošiti raniju štednju. U Istri, Primorju i Gorskom kotaru 19 posto ispitanika računa na trošenje svojih rezervi, u Dalmaciji i Lici po 15 posto te u Slavoniji 11 posto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene