Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasio se MZO

Hoće li se informatika pomaknuti iz '94.? Najavljeni novi kurikulumi, ali...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokrenulo je aktivnosti s ciljem unaprjeđenja nastave informatike u osnovnim i srednjim školama, poručili su u priopćenju.

Ministarsvo znanosti i obrazovanja najavilo je da planira unaprjeđenje nastave informatike u osnovnim i srednjim školama. U priopćenju koje su objavili na svojim stranicama, najavili su nove kurikulume, međutim ne otkrivaju kada.

Pročitajte i ovo Prosvjed učitelja Uredba o koeficijentima Ministarstvo objavilo koliko će rasti plaće učiteljima, Fuchs poručio: "Ovo je najveće povećanje dosad!" Slika nije dostupna Najteži je prvi korak Ministrica Divjak odgovorila kritikama na račun uvođenja informatike u škole: "Da smo čekali jedni druge, nikad to ne bi uveli"

Podsjetimo da Dnevnik Nove TV već mjesecima upozorava na sramotnu činjenicu da hrvatski gimnazijalci informatiku uče po planu i programu iz 1994. godine. Hoće li napokon doći do promjena? Evo što su poručili iz Ministarstva:

''Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokrenulo je aktivnosti s ciljem unaprjeđenja nastave informatike u osnovnim i srednjim školama. Ministarstvo će napraviti temeljitu analizu postojećeg stanja s obzirom na broj nastavnika, satnicu, opremljenost informatičkih kabineta te perspektivama za osuvremenjivanje nastave informatike u osnovnim i srednjim školama. Kako su postojeći nastavni planovi i programi za predmet informatike zastarjeli, Ministarstvo će preispitati mogućnost što skorijeg uvođenja novih nastavnih planova i programa koji bi bili prilagođeni standardima današnjice.

Prema važećem Nastavnome planu i programu za osnovnu školu koji je donesen 2006., nastava informatike u osnovnoj školi provodi se kao izborni predmet od 5. do 8. razreda, odnosno kao izvannastavna aktivnost od 1. do 4. razreda. U gimnazijskim programima informatika se provodi kao redoviti predmet: u trajanju od dva sata tjedno u općoj i sportskoj gimnaziji u prvome razredu; u trajanju od dva sata tjedno u klasičnoj i jezičnoj gimnaziji u drugome razredu; u trajanju od dva sata tjedno u prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji od prvoga do četvrtoga razreda; u trajanju od dva sata tjedno u tehničkoj gimnaziji od prvoga do trećega razreda pod nazivom Računalstvo, uz dodatne izborne satove u različitim ponuđenim modulima. Nastavnim planom i programom izborne nastave iz predmeta informatika za II., III. i IV. razred opće gimnazije iz 2015. godine, predviđeno je 70 nastavnih sati informatike za II. i III. razred te 64 nastavna sata za maturante. Nastava informatike u strukovnim školama ovisi o vrsti strukovnoga programa, a provodi se kao računalstvo u struci.

Obrazovna politika svjesna je važnosti i potrebe unapređivanja STEM područja na svim razinama obrazovanja, uključujući i nastavu informatike. Unaprjeđivanje nastave informatike provodit će se osuvremenjivanjem nastavnoga plana i programa/predmetnoga kurikuluma informatike, osnaživanjem učitelja/nastavnika u programima kontinuiranoga profesionalnog razvoja, opremanjem škola za provedbu informatike u skladu s najrazvijenijim obrazovnim sustavima, poticanjem daljnjeg uključivanja učitelja/nastavnika u programe međunarodne razmjene u cilju stjecanja kompetencija i razmjene iskustava vezanih uz STEM područja te pripremu primjerenih digitalnih obrazovnih sadržaja. Ministarstvo znanosti i obrazovanja u predstojećem razdoblju intenzivno će pristupiti svim navedenim aktivnostima s ciljem unaprjeđenja nastave informatike u osnovnim i srednjim školama'', stoji u priopćenju Ministarstva.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene