Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasio se MZO

Hoće li se informatika pomaknuti iz '94.? Najavljeni novi kurikulumi, ali...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokrenulo je aktivnosti s ciljem unaprjeđenja nastave informatike u osnovnim i srednjim školama, poručili su u priopćenju.

Ministarsvo znanosti i obrazovanja najavilo je da planira unaprjeđenje nastave informatike u osnovnim i srednjim školama. U priopćenju koje su objavili na svojim stranicama, najavili su nove kurikulume, međutim ne otkrivaju kada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najteži je prvi korak Ministrica Divjak odgovorila kritikama na račun uvođenja informatike u škole: "Da smo čekali jedni druge, nikad to ne bi uveli" Slika nije dostupna Od 2018. godine Istražili smo što će djeca učiti na obaveznoj nastavi iz informatike

Podsjetimo da Dnevnik Nove TV već mjesecima upozorava na sramotnu činjenicu da hrvatski gimnazijalci informatiku uče po planu i programu iz 1994. godine. Hoće li napokon doći do promjena? Evo što su poručili iz Ministarstva:

''Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokrenulo je aktivnosti s ciljem unaprjeđenja nastave informatike u osnovnim i srednjim školama. Ministarstvo će napraviti temeljitu analizu postojećeg stanja s obzirom na broj nastavnika, satnicu, opremljenost informatičkih kabineta te perspektivama za osuvremenjivanje nastave informatike u osnovnim i srednjim školama. Kako su postojeći nastavni planovi i programi za predmet informatike zastarjeli, Ministarstvo će preispitati mogućnost što skorijeg uvođenja novih nastavnih planova i programa koji bi bili prilagođeni standardima današnjice.

Prema važećem Nastavnome planu i programu za osnovnu školu koji je donesen 2006., nastava informatike u osnovnoj školi provodi se kao izborni predmet od 5. do 8. razreda, odnosno kao izvannastavna aktivnost od 1. do 4. razreda. U gimnazijskim programima informatika se provodi kao redoviti predmet: u trajanju od dva sata tjedno u općoj i sportskoj gimnaziji u prvome razredu; u trajanju od dva sata tjedno u klasičnoj i jezičnoj gimnaziji u drugome razredu; u trajanju od dva sata tjedno u prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji od prvoga do četvrtoga razreda; u trajanju od dva sata tjedno u tehničkoj gimnaziji od prvoga do trećega razreda pod nazivom Računalstvo, uz dodatne izborne satove u različitim ponuđenim modulima. Nastavnim planom i programom izborne nastave iz predmeta informatika za II., III. i IV. razred opće gimnazije iz 2015. godine, predviđeno je 70 nastavnih sati informatike za II. i III. razred te 64 nastavna sata za maturante. Nastava informatike u strukovnim školama ovisi o vrsti strukovnoga programa, a provodi se kao računalstvo u struci.

Obrazovna politika svjesna je važnosti i potrebe unapređivanja STEM područja na svim razinama obrazovanja, uključujući i nastavu informatike. Unaprjeđivanje nastave informatike provodit će se osuvremenjivanjem nastavnoga plana i programa/predmetnoga kurikuluma informatike, osnaživanjem učitelja/nastavnika u programima kontinuiranoga profesionalnog razvoja, opremanjem škola za provedbu informatike u skladu s najrazvijenijim obrazovnim sustavima, poticanjem daljnjeg uključivanja učitelja/nastavnika u programe međunarodne razmjene u cilju stjecanja kompetencija i razmjene iskustava vezanih uz STEM područja te pripremu primjerenih digitalnih obrazovnih sadržaja. Ministarstvo znanosti i obrazovanja u predstojećem razdoblju intenzivno će pristupiti svim navedenim aktivnostima s ciljem unaprjeđenja nastave informatike u osnovnim i srednjim školama'', stoji u priopćenju Ministarstva.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene