Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Idu ukorak s vremenom

I Srbija bolja od nas: Sramotna činjenica na koju upozoravamo mjesecima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već mjesecima Dnevnik Nove TV upozorava na sramotnu činjenicu da hrvatski gimnazijalci informatiku uče po planu i programu iz 1994. godine. Osnovnoškolcima je to još uvijek izborni predmet, no ukorak s vremenom zato idu naši susjedi. Slovenci imaju nove kurikulume, a u Srbiji - informatika postaje obvezan predmet.

Kada vide disketu, većina današnje djece pojma nema što je to, jer se ne koristi već - godinama. Nisu je ni vidjeli, a o njoj bi trebali učiti. Jer tako piše u planu i programu informatike , napisanom dok se oni još nisu ni rodili. No, po programu iz 1994. profesori više ne predaju.

Pročitajte i ovo Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji Ilustracija Važno za roditelje Počeli upisi u prvi razred: Prvi put su online, samo je jedan grad izuzetak

Prema njemu računala bi trebala imati disketnu jedinicu, a takva se računala već godinama ne proizvode. Također, u njemu stoji kako je grafika u boji na računalima poželjna, ali nije nužna.

I dok se u Hrvatskoj o tome ne razmišlja, u susjednoj Srbiji od petog do osmog razreda informatika postaje obvezan predmet. Novac ulaže Ministarstvo trgovine, turizma i tehnologije te Akademska mreža.

"Ta promjena se najkraće izražava u tome da nam u školu dolaze generacije koje su rođene u digitalnom dobu", priopćili su iz srbijanskog ministarstva prosvjete, nauke i tehnologije.

Svjesni su toga i Srbi i Slovenci, pa djecu uče po novim kurikulumima informatike. Ima ih i Hrvatska. Ali dok stoji kurikularna reforma, ni napisani dokumenti se ne provode.

"Svi znamo da se digitalna tehnologija strašno brzo mijenja tako da bi se plan i program za informatiku svake dvije-tri godine trebao mijenjati, a ne čekati 20 godina i onda ustanoviti - da je star", napominje profesorica Lidija Kralj, članica Stručne skupine za izradu kurikuluma informatike.

Profesorica Kralj državi može biti primjer da izgovori ne postoje.

"Ja sam informatiku počela držati s jednim jedinim računalom i to je bilo na pomičnom stolu s kotačićima koji smo prevozili iz učionice u učionicu. Evo, iz tih prvih generacija imamo nekoliko programera danas", ističe profesorica.

S uspješnim generacijama, unatoč tromom sustavu, Hrvatska nema problema. Dominik je informatički olimpijac, državni prvak, a zanat je "pekao" i u Googleu.

"Nepostojanje standardiziranog programa koji je u toku s informatičkim vremenom... meni je to apsurdno u današnjoj državi", smatra Dominik Gleich, student FER-a.

U državi u kojoj se samo izmjenjuju članovi Povjerenstava i stručnih skupina, a obrazovni sustav zapeo je u 90-ima. I već gotovo četvrt stoljeća politika ne popravlja tu sramotnu štetu. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene