Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hoće li MUP premijera Ivu Sanadera uvrstiti na popis huligana, zbog konzumiranja alkohola na utakmici, upitao je SDP-ovac Šime Lučin tijekom saborske rasprave o prijedlogu izmjena Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, upozoravajući da zakon mora biti jednak za sve.


Lučin je podsjetio da su premijera fotoreporteri nedavno 'uhvatili' kako tijekom polufinalne rukometne utakmice između Hrvatske i Poljske u svečanoj loži zagrebačke Arene kozumira alkohol.

Vezani članci Policija alkotestira vozače, arhiva (Foto: Petar Glebov/PIXSELL) Imamo šampiona! Čak 10 puta pokušao puhati alkotest. Bio je toliko pijan da je uređaj kapitulirao Raskalašeni vikend (Foto: klyker.com) - 3 Raskalašeni provod vikendom priveli kraju u zagrljaju školjke i asfalta

Kazao je i kako je nekažnjeno prošao i 'jedan nogometni dužnosnik koji je palio baklje' te upozorio da zakon mora biti jednak za sve. Lučin je ocijenio da politika često pridonosi lošoj atmosferi na stadionima i divljanju navijača, a kao primjer je naveo zadarskog gradonačelnika Živka Kolegu, odnosno skidanje zastava s glavnog zadarskog trga.

Vladu je upitao zašto je odustala od britanskog modela sprječavanja nereda, ocijenivši da predloženi zakon nedovoljno govori o odgovornosti organizatora. Goran Marić prethodno je, međutim, izrazio uvjerenje da nove odredbe povećavaju odgovornost organizatora, a posebno je pohvalio veće sankcije za ponavljanje prekršaja.

>> Sanader čašicom prekršio zakon

'Organizatori su vrlo često, ne poticali, ali su bili sukrivci događaja, jer su omogućavali unošenje zabranjenih opasnih predmeta, alkoholiziranih navijača, a vrlo često im i plaćali ulaznice', rekao je Marić, ocijenivši da su organizatori utakmica time možda dobili par stotina navijača, ali izgubili tisuće njih.

Damir Kajin ocijenio je da bi zabrane navijačima trebalo propisati i za koncerte na kojima se izvikuju ustaške parole, poput onih Marka Perkovića Thompsona. Boris Matković uzvratio mu je optužbom da diskriminira Thompsona, nastojeći zabraniti njegove koncerte u Istri.