Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 6 mjeseci

HNS zadovoljan radom Sabora i Vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S obzirom na naslijeđe iz zadnjih osam godina vlasti HDZ-a te poteškoće uzrokovane gospodarskom krizom, u HNS-u su, kako je istaknuto na konferenciji za novinare, zadovoljni radom Vlade i Hrvatskog sabora te svoga Kluba zastupnika u prvih pola godine mandata.

Predsjednik HNS-ova Kluba Jozo Radoš kazao je na današnjoj konferenciji za novinare da su radom Sabora i Vlade stvorene zakonske pretpostavke za ostvarenje programa i politika vladajuće Kukuriku koalicije.

Pročitajte i ovo Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali

>> Doznajte što je tko (ne)radio u Saboru u prvih 6 mjeseci ove godine

S obzirom na okolnosti, logičnim je ocijenio potrebu da se taj zakonodavni okvir u najvećem dijelu donosio po hitnoj parlamentarnoj proceduri, ali i očekuje da će se ta praksa od jeseni promijeniti te da će zakoni uglavnom prolaziti redovitu proceduru, odnosno donositi se nakon dva saborska čitanja.

Tom podizanju kvalitete rasprava i opće razine parlamentarizma te općega političkog života velik će doprinos, istaknuo je Radoš, dati i Klub HNS-a koji je sa svojih 300 istupa u Saboru te njihovom kvalitetom, ocijenio je, prednjačio u Saboru. Za jesen je najavio donošenje zakona o odnosima Sabora i Vlade za kojega očekuje da će, uz pitanja vezana za suradnju oko europskih poslova, regulirati i opće odnose zakonodavne i izvršne vlasti.

Radoš za jesen najavljuje i izmjene Zakona o izvanbračnoj zajednici, a očekuje da će se njima omogućiti i ženama istospolne orijentacije da se mogu podvrgnuti postupcima medicinski pomognute oplodnje (MPO), što je HNS amandmanom predlagao i kod nedavnog donošenja Zakona o MPO-u, ali ga većina nije prihvatila. 'To nije prihvaćeno, ali mi ćemo na tome inzistirati', poručio je.

Radom sedmog saziva Sabora zadovoljan je i njegov potpredsjednik iz HNS-a Milorad Batinić, ističući kako se radom u prvih šest mjeseci težilo poboljšanju rada Sabora, u prilog čemu je naveo i izmjene saborskog Poslovnika. Na novinarski upit podpire li HNS neslužbene najave iz SDP-a da bi nove izmjene Poslovnika iduće godine propisale i sankcije za zastupnike koje ne dolaze na sjednice, odgovorio je kako u njegovoj stranci smatraju da 'penaliziranje' zastupnika u tom smislu nije potrebno.

'HNS je demokratska stranka i svakome od nas čast je što smo saborski zastupnici, pa penaliziranje zastupnika smatramo deplasiranim', rekao je Batinić. Novinari su pitali i misle li u HNS-u da svojim radom u Saboru mogu promijeniti negativnu percpeciju javnosti prema njihovoj stranci, na što im je Radoš odgovorio kako legitimnima smatra kritike u javnosti da se problemi u državi trebaju brže rješavati, ali i naglasio kako je u nepovoljnim okolnostima izazvanima lošim nasljeđem te općom i unutarnjom krizom teško bilo očekivati neke ozbiljnije korake od pokrenutih.

'HNS je pokrenuo najvažnije procese u izlasku iz krize i u tome nemamo neke veće prigovore, posebno ne u vladajućoj koaliciji. To nam je najvažnije, ne dovodeći upitanje utemeljene ili neutemeljene ocjene našeg djelovanja', poručio je. Radoš je rekao i kako HNS 'u poplavi senzacija i afera u medijskoj prostoru' svojim kvalitetnim radom i prisutnošću u javnosti može pridonijeti kvaliteti rada Sabora i Vlade, kao i dizanju rejtinga stranke u hrvatskoj javnosti. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene