Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnici HNS-a su se na konferenciji za novinare oštro usprotivili podjeli Hrvatske na 3, umjesto dosadašnjih 5 statističkih regija, ocijenivši da pristajanje Vlade na takvu podjelu pokazuje njezinu nesposobnost ili "pokušaj političkog obračuna sa županijama u kojima HDZ nije na vlasti".


Novu podjelu na tri statističke regije - Jadransku, Panonsku i Sjeverozapadnu Hrvatsku nedavno je izradio Državni zavod za statistiku i predložio ga EUROSTAT-u, koji ju je i odobrio.

Vezani članci Na godišnjem hadžu u Meki očekuje se dva milijuna hodočasnika (Foto: AFP9 Na godišnjem hadžu u Meki očekuje se dva milijuna hodočasnika Slika nije dostupna Kurbanbajramska poruka muftije Aziza ef. Hasanovića

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić i predsjednik stranačkoga Središnjeg odbora Radimir Čačić smatraju, međutim, da bi odluka o svrstavanju Zagreba u regiju s pet sjeverozapadnih županija mogla bi imati dalekosežne posljedice po razvoj tih županija.

Zagreb, naime, ima dvostruko veći BDP od tih županija, na pragu je europskog prosjeka i diže prosjek čitave regije.

U HNS-u su izračunali da će zbog Zagreba čitava regija za pet godina dostići europski prosjek BDP-a i više neće imati pravo na pomoć iz europskih fondova.

"Zagreb time ne dobiva ništa, a Hrvatska će izgubiti jedan od
najvažnijih preduvjeta za ujednačen razvoj", ocijenila je Pusić,
založivši se da se Zagreb proglasi zasebnom statističkom regijom, za što, tvrdi, ispunjava uvjete.

Podsjetila je da je o ranijoj podjeli na pet statističkih regija u
lipnju 2003. odlučio Sabor, te da ta odluka nikada nije poništena ni stavljena izvan snage.

"Tražimo od premijera Sanadera da se očituje je li ta saborska odluka ignorirana, ili je odbačena svojevoljnom odlukom Vlade, koja nije prošla kroz Sabor", rekla je Vesna Pusić.

Čačić je, pak, uvjeren da je riječ o "potpunoj nesposobnosti Vlade da brani nacionalne interese, ili o kombinaciji nesposobnosti i političkog obračuna".

Ustvrdio je da njegovo mišljenje dijele i ostali župani
sjeverozapadne Hrvatske, te najavio da će se u tim županijama pokrenuti peticija, a moguće i referendumsko izjašnjavanje o tom pitanju.

Naglasio je i kako očekuje potporu HDZ-ovih zastupnika sa
sjeverozapada Hrvatske, budući da se, kako je rekao, zakida
sjeverozapad, a da nitko od toga nema koristi.

Čačić je upozorio i da je riječ o milijardama kuna, budući da je za Hrvatsku u europskim fondovima predviđeno između četiri i osam milijardi kuna, te da "možemo povući osam, a možemo i samo četiri milijarde".

HNS-ovci su najavili i da će zatražiti saborsku raspravu o toj temi.