Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u HNS su, danas na konferenciji za novinare, ocijenili da je sustav zakazao u zaštiti žena od nasilja, jer se dosljedno ne provode zakoni, te da bi centri za socijalni rad trebali učinkovitije reagirati na pojavu takvih slučajeva.


Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama proglašen je povodom ubojstva sutkinje zagrebačkog Općinskog suda u slučaju Oraškić kada su ubijene tri žene, a jedna ranjena. 

Vezani članci Ilustracija ''Ti si đubre i smrad, treba te ubiti'': Kći urlala na oca nakon što joj je odbijena kreditna kartica koju joj je posudio Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) Propast tvrtki, dugovi veledrogerijama, prisjećanje na žene žrtve nasilja – Sve je to u tjednu za nama zasjenila afera JANAF

Od tada do danas je još pet sutkinja ubijeno u obavljanju posla. Predsjednica Ženske inicijative HNS-a Morana Paliković-Gruden podsjećajući na taj kao i na slučaj Kihalić kada su ubijene tri žene, iznijela je podatke da je svaka četvrta žena pretrpjela fizičko nasilje, svaka treća pretrpjela seksualno nasilje, a da su 50 posto, od smrtno stradalih žena, ubili njihovi partneri. 

Upozorila je i na strukturalno nasilje nad ženama o kojem nema podataka, a odnosi se na zlostavljanje na radnom mjestu. Sustav priznaje da je nemoćan pomoći ženama da se odupru obiteljskom nasilju ili onima koji su im u tome nastojale pomoći, kazala je Paliković Gruden dodavši da se taj problem često minorizira. 

Saborska zastupnica HNS-a Alenka Košiša Čičin-Šain rekla je da Hrvatska koja teži članstvu u Europskoj uniji osim usklađenog zakonodavstva mora imati i dosljednu provedbu tih zakona. 

U protivnom zbog nepravednih presuda mogle bi zaredati tužbe protiv RH pred sudom u Strassbourgu i uslijediti zahtjevi za naknadu štete. 

Također je upozorila da sudovi nemaju iste kriterije kad je u pitanju nasilja u obitelji, ovisno o tome tko ga je počinio muškarac ili žena, navodeći pri tom slučaj Magaš i slučaj Sopljanac te slučaj pokušaja silovanja američke košarkašice u Gospiću. 

Na upit kako popraviti stanje Košiša Čičin-Šain je odgovorila kako bi resorna ministarstva i centri za socijalni rad trebali primjerenije reagirati u slučaju da žrtva nasilja zatraži pomoć.