Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je u današnjem priopćenju dijelove pravilnika o radu kojeg je donio zadarski župan Stipe Zrilić, a kojim je najavio da će sam izabrati koje će redakcije i koji novinari moći pratiti sjednice Kolegija župana.


Onima za koje sam župan bude ocijenio da netočno i neistinito prikazuju podatke iz materijala ili rasprave sa sjednica župana i kolegija, po tom će pravilniku župan moći zabraniti dolazak na sjednicu, ističe HND.

Vezani članci Auto na plaži Kad Slavonac dođe na more: Prizor iz Zadra nasmijao ljude na plaži, izgleda da se previše približio moru Vatrogasci, ilustracija Tragedija pokraj Zadra: Vatrogasci ugasili požar na kući, pa unutra našli tijelo

'Župana Zrilića i sve ostale župane i gradonačelnike valja upozoriti da time što su ih birači neposredno izabrali nisu time dobili i mandat da budu samodovoljni diktatori koje novinari ne smiju ništa pitati i ne smiju nadzirati njihov rad. Rekli bismo da je upravo suprotno - nadzor javnosti zato je još i više potreban', navodi u priopćenju predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Podsjećaju da novinari ne rade 'časni, javni novinarski posao za sebe osobno, nego zato da prenose informacije javnosti, a od otvorenosti informacijama i od demokratičnosti novinarskog posla ovisi i kakvoća demokracije, društva i života u njemu'. Župana Zrilića zbog toga su pozvali da povuče svoj restriktivni pravilnik. (Hina)