Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada se ogradila od poruke koju je Đurđa Adlešič, potpredsjednica Vlade, upisala u knjigu žalosti za Ivu Pukanića. Adlešić je, podsjetimo, napisala 'Puki, žao mi je, trebali smo ti vjerovati.'


Glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun kaže kako je to njezin osobni stav.

Vezani članci Dom za starije osobe / Ilustracija Umirovljenici čeznu za društvom, jedno mjesto im pruža veliku utjehu i radost: ''Ovdje nema suza, a časna je DJ i pušta Kiću Slabinca'' Hrvoje Zovko, HND Oštra reakcija HND-a na Plenkovićevo prozivanje novinara: ''U opisu njegovog posla nije biti glavni urednik hrvatskih medija''

U međuvremenu Hrvatsko novinarsko društvo prozvalo je novinare 'Nacionala' zbog vrijeđanja i izravnih prijetnji upućenih novinarima koji su posljednjih mjeseci pisali o Ivi Pukaniću, koji je ubijen sa suradnikom Nikom Franjićem.

'Nadamo se da će novinari "Nacionala" u tugovanju za likvidiranim kolegama Pukanićem i Franjićem naći granicu i da više neće zloupotrebljavati svoj medij da bi pljuvali kolege jer je i to dio nasilja koje nas mjesecima prati i koje se ovako neće zaustaviti', stoji u priopćenju HND-a.

Novinarska udruga podsjeća da su novinari 'Nacionala' u povodu tragične i šokantne smrti svojih kolega, osim tekstova posvećenih njima te analizama mogućih uzroka atentata, objavili i nekoliko tekstova u kojima su ponaosob na, kako kažu u HND-u, nezapamćen način vrijeđali novinare koji su posljednjih nekoliko mjeseci pisali tekstove ili emitirali priloge o Pukaniću. 

>> 'Novici Petraču nije bilo mjesto na sprovodu Ive Pukanića'

>> HND od Vlade zahtijeva objavu rata kriminalcima

>> Ispraćaj Ive Pukanića, Mesić došao pognute glave

>> Policija zadržala neke osobe zbog ubojstva Pukanića i Franjića

>> 'Njihova je smrt potresla temelje hrvatske države'

'Kolege iz "Nacionala" su u žalovanju izgubili kompas, pa vrijeđaju desetine novinara tvrdnjama da su novinarske ništarije, moralni bijednici i da su im ruke uprljane krvlju', kažu u HND-u, zaključujući kako ti novinari sigurno nisu ubili Pukanića nego su uglavnom prema vlastitoj savjesti, na više ili manje uspješan način radili svoj novinarski posao.

Budući da su novinari 'Nacionala' Srećko Jurdana i Berislav Jelinić sinoć u emisiji HTV-a 'Otvoreno' ponovili tvrdnje o 'krvavim rukama' novinara, HND smatra da je riječ o izravnoj prijetnji spomenutim novinarima.

Iz HND-a su odbacili i tvrdnje 'Nacionala' da se na novinarskim prosvjedima zbog napada na novinare nije spominjao i Pukanić. Tvrde da se Pukanić i te kako spominjao te podsjećaju da je pokušaj njegova ubojstva iz travnja ove godine naveden u Bijeloj knjizi o napadima na novinare.

HND tvrdi da je taj atentat na Pukanića najozbiljnije shvatio, okvalificirao ga napadom na slobodu medija te o tome obavijestio međunarodne novinarske udruge i od policije zatražio da Pukanića zaštiti od mogućih napada.

Novinari 'Nacionala' u današnjem su izdanju poimenice naveli 20-ak novinara iz više redakcija za koje smatraju da su sustavno kriminalizirali Pukanića. Jurdana je, pak, u oproštajnom govoru na sprovodu ustvrdio da su za Pukanićevu smrt novinari jednako odgovorni kao i policija.