64089
64089
64089
64089
64089

HND od Vlade zahtijeva objavu rata kriminalcima

  • , 23.10.2008., 22:09
  • Autor:
  • komentara

Predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva Zdenko Duka najžešće je osudio ubojstvo direktora 'Nacionala' Ive Pukanića, ističući da je to prvo ubojstvo nekog novinara od Domovinskoga rata.

 
 
 
 
HND traži od Vlade da se obračuna s kriminalcima
HND traži od Vlade da se obračuna s kriminalcima

'To što se dogodilo je strašno, sve ukazuje na to da je kriminal u Hrvatskoj uzeo ogromnog maha', izjavio je večeras Duka. 

>> Eksplodirala bomba u dvorištu Nacionala: Ubijen Ivo Pukanić

>> Svjetski mediji javljaju o ubojstvu novinara u Hrvatskoj

'To najžešće osuđujemo i zahtijevamo da policija i Vlada krenu najoštrije obračunati s kriminalom', dodao je Duka.

Večeras je u eksploziji automobila ispred sjedišta tjednika 'Nacional', prema još uvijek službeno nepotvrđenim informacijama, poginuo vlasnik 'Nacionala' Ivo Pukanić i novinar Niko Franjić.

Ivo Pukanić u krajem lipnja ove godine izbačen je iz novinarskog udruženja, zbog teksta u Nacionalu, u kojem je otkrivena medicinska dijagnoza njegove supruge. Osam godina prije, Pukanić je nagrađen kao Novinar godine. HND ga je 2004. nagradio za najbolji intervju, s Antom Gotovinom, tada haškim bjeguncem.

HND zgranut ubojstvom Ive Pukanića

Hrvatsko novinarsko društvo priopćilo je da je zgranuto zbog umorstva Ive Pukanića, novinara Nacionala i predsjednika uprave NCL grupe te marketinškog stručnjaka Nacionala Nike Franjića.

HND od Vlade zahtijeva da kriminalu i ubojicama trenutačno objavi rat, a od policije i drugih službi da hitno pronađu izvršitelje i naručitelje još jednog strašnog zločina.

'Apsolutno sam zgranut ovim što se dogodilo. HND je u više navrata upozoravao Vladu na porast nasilja u zemlji, a organizirao je ove godine i dva prosvjeda. Sada se, nažalost, beru ti užasni plodovi nasilja koje se valja hrvatskim ulicama, napose u Zagrebu', rekao je potpredsjednik HND-a Luko Brailo.

Novinarska udruga je u priopćenju izrazila sućut obiteljima i prijateljima poginulih te redakciji Nacionala.

U HND-u ističu da su zadnjih 13 godina hrvatski novinari u više navrata bili izloženi prijetnjama smrću i fizičkim napadima. Na Ivu Pukanića je već ranije ove godine pucano iz pištolja, a novinara Jutarnjeg lista Dušana Miljuša su napadači pokušali ubiti, brutalno ga pretukavši. Napadači i naručitelji tih atentata su još uvijek nepoznati javnosti.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se