Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski helsinški odbor osudio je danas zabranu Thompsonova koncerta u Umagu, ocijenivši neprimjerenim "pritisak predsjednika Republike na tvrtke i zakonski dozvoljena okupljanja".


"Držimo neprimjerenim da bilo koji javni službenik, a ponajmanje predsjednik Republike, vrši pritisak na privatne tvrtke i zakonski dozvoljena okupljanja, bez obzira na povod", stoji u priopćenju HHO-a, koji podsjeća da je predsjednik Stjepan Mesić, na poticaj IDS-ova zastupnika Damira Kajina, svoj dolazak na umaški teniski turnir uvjetovao otkazivanjem Thompsonova koncerta, zakazanog za 25. srpnja.

Vezani članci Slika nije dostupna Kajin: 'Banac pokušava biti veći Ivo od Sanadera' Slika nije dostupna Na otkaz Thompsonu 'ulje na vatru' dodala Brena

HHO smatra da je Thompson tako postao žrtva nedomišljene politike te da je posredno rehabilitiran u očima svojih sljedbenika.

Udruga drži da demokratsko društvo nema izbora te da treba "tolerirati netolerantne".

"Dok Thompsonove pjesme nisu zabranjene, dok on sam ne pozivlje na protuzakonito djelovanje, zakon ga mora štititi. Dakako, onog časa kad njegova okupljanja postanu povod za govor mržnje i napad na pripadnike manjina, zakon mora djelovati bez zadrške", smatra HHO u priopćenju koje je potpisao predsjednik Ivo Banac.

Dodaje se kako zabrane Thompsonovih nastupa mogu oslabiti demokratski poredak i dati povoda za neprimjerene izjave "onih koji žele promicati sve što je negativno u Thompsonovoj pojavi", kao i da pjevača "treba deaktivirati, a ne od njega proizvesti nagaznu minu za hrvatsku demokraciju".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju