Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši ministar turizma Ivan Herak tuži državu. Od 2000. se bori protiv optužbi za prisvajanje milijun i 800 tisuća kuna od poreznih obveznika. Nakon sudske trakavice, sada, kada je dobio pravomoćnu presudu - traži odštetu od 5 milijuna kuna.


12 godina se borio protiv optužbi, 16 mjeseci 'odležao' u ćeliji i promijenio četiri odvjetnika. Bivši ministar turizma na kraju je - oslobođen. Sada želi naplatiti zatvorske dane i narušen ugled.

Vezani članci Neispravni umetci za grudi - 3 Više od 2500 žena podiglo tužbu: Sud žrtvama neispravnih umetaka za grudi odredio odštetu Srđ (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Pljuska za Dubrovčane: Kako je država zbog vlastite aljkavosti građanima izbila iz džepova 16,5 milijuna kuna

'Šteta je nepopravljiva. Ne samo meni nego i ljudima koji su zajedno sa mnom bili suoptuženi. Od kojih nažalost, svi više ni nisu među živima', kaže Herak koji o zatvorskim iskustvima ne želi ni pričati. 'Možete si samo zamisliti. Ne bih nikome poželio, ne dogodilo se više nikada i nikome'.

Da slučajeva poput Herakovog ima, od spektakularnog uhićenja pa do oslobađanja od optužbi u tišini, najbolje znaju odvjetnici. Tvrde, državno odvjetništvo uredno objavi informaciju o pokretanju ili otvaranju istrage, ali...

'Nisam svjedočio činjenici da je zapravo Državno odvjetništvo ili USKOK objavilo činjenicu da je osoba A ili osoba B oslobođena optužbi', kaže odvjetnik i bivši ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer koji je i sam dobro upoznat s 'pričom' oko Heraka.

Mnoge aktere afera označava se, kaže Herak, kriminalcima i to vrlo često i prije pravomoćne presude. 'Ja jednostavno danas imam dojam da svakog čovjeka vi možete i ljudski i moralno i profesionalno zgaziti', kaže Žganjer. 

Uspije li Herak u tužbi, odštetni zahtjev mogao bi postati obrazac ostalim optuženicima koji su bili u pritvoru a na kraju su oslobođeni optužbe. I to zbog novog Zakona o kaznenom postupku.