Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napeto u Saboru

Uzrujana Kosor: 'Samo daj, pitaj, ponižavaj je, vrijeđaj je'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnica Jadranka Kosor uzrujala se u Saboru nakon istupa HNS-ovog Gorana Beusa Richemberga.

Richemberg je usporedio novu vlast sa bivšom, komentirao je ponašanje HDZ-ovih zastupnika u Saboru te podvukao crtu spominjanjem Fimi medije. Zastupnica Kosor tada je tražila od predsjedavajućeg Nenada Stazića da uvede red te da opomene Richemberga zbog vrijeđanja.

Pročitajte i ovo Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić lom u stranci Udarac Raspudićima! Napuštanjem Mosta ostaju bez novca iz proračuna, samo je jedan način da ga dobiju Sabornica izvješće DIP-a Samo jedan mlađi od 30: Objavljeno tko su najmlađi i najstariji izabrani zastupnici i zastupnice

'Mislim da ste trebali zastupniku koji je govorio u ime Kluba HNS-a izreći opomenu. Dapače, mislim da krajnje nekompetentno vodite ovu sjednicu i krajnje ponižavajuće prema HDZ-u. Maloprije ste mene opomenuli da ne mogu postavljati pitanja kolegama zastupnicima, a njemu ste dopustili da postavi 10-ak pitanja osobno meni i da insinuira oko Fimi medije i da insinuira i pritišće na pravosudni sustav', rekla je Kosor uzrujanim tonom.

'Meni ste rekli da ja ne mogu postavljati pitanja zastupnicima, ali njemu zato što je dio vaše Kukuriku koalicije dopuštate, blagonaklono, samo daj, pitaj, ponižavaj je, vrijeđaj je. To je apsolutno neprihvatljivo. Prosvjedujem i tražit ću očitovanje Odbora za Ustav o načinu na koji vi vodite sjendicu jer po tome ispada da smo mi ovdje suvišni', poručila je Kosor Staziću.

Inače, Sabor danas raspravlja o zahtjevu HDZ-a za izglasavanjem nepovjerenja ministru Željku Jovanoviću. lavni razlog zbog kojeg HDZ traži opoziv ministra Željka Jovanovića su njegove izjave. 'Ministar znanosti ne potiče kulturu dijaloga poštovanja i međusobnog dijaloga i različitosti', rekla je Jadranka Kosor. Prozvala ga je jer je kao ministar uvrijedio instituciju sabora nazvavši ga 'kokošinjcem'. 'Jasno je rekao da sve nas smatra kokošima i pijetlovima', kaže Kosor.

Osporavaju mu i odabor suradnika, prvenstveno Marije Lugarić zbog njezinog komentara da 'u ministarstvu rade lijene krave'. Jadranka Kosor je prozvala Jovanovića i zbog naknada za paraolimpijce tvrdeći kako ministar ne vrednuje jednako olimpijce i paraolimpijce te da to najgori oblik diskriminacije.

U ime Vlade ministra je branila potpredsjednica Milanka Opačić koja je svjesna da ministar koristi slikoviti stil izražavanja koji se možda nekome ne sviđa. Svjesna je odgovornosti vladinih dužnosnika za izrečenu riječ no podsjetila je da je taj isti ministar još kao zastupnik nezakonito bio izložen skidanju imuniteta za izgovorenu riječ što je prvi takav slučaj jer zastupnika od kaznenog progona za izgovorenu riječ štiti zastupnički imunitet.

Pred Saborom se branio i sam ministar Željko Jovanović. Svjestan je da se njegove izjave nekima nekada ne sviđaju no kaže 'i dalje će biti direktne'. 'Moj ministarski mandat nije priprema za predsjedničke izbore, ja govorim istinu i samo istinu, nekome se to neće svidjeti, ali ja ne odustajem od istine, rekao je Jovanović.

Demantirao je navode da je drugačije vrednovao paraolimpijce od olimpijaca i kazao kako Jadranka Kosor ne govori istinu. Ona je, naravno, tražila da ga se upozori jer 'nije u kokošinjcu i neka se tako ponaša'.

Atmosfera u Saboru na rubu incidenta

Rasprava o povjerenju ministru Jovanoviću sa svakim je trenutkom sve burnija, a atmosfera u sabornici dolazi do ruba incidenta. HDZ-ovu temperaturu podigao je predsjednik kluba SDP-a Igor Dragovan koji je pobrojao sve zahtjeve za smjenom ministara bivše HDZ-ove vlade od Polančeca preko Kalmete pa do istražnih povjerenstava za kamione Inu i ostalo. Kazao je također da je raskol u HDZ-u i borba za vlast razlog zašto su tražili ovakvu raspravu. To je razljutilo Jadranku Kosor, ali i njezina bliskog suradnika Josipa Salapića koji je zaradio i opomenu predsjedavajućeg Nenada Stazića.

'Da se vas pita ne bi bilo ni HDZ-a ni slobodne Hrvatske države', izjava je Josipa Salapića koja je izazvala žamor i povike u sabornici, a sa strane SDP-a čuli su se i komentari 'zaveži' zbog čega je prosvjedovala Jadranka Kosor.

Rasprava se nastavlja, a unaprijed je već jasno da će vladajuća većina odbiti zahtjev HDZ-a i da je fotelja ministra Jovanovića sigurna.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene