Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić prozvao je danas gradonačelnika Milana Bandića za nesudjelovanje u obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, dok je na obilježavanju Dana balkanske ljubavi nosio bedž Josipa Broza Tita.


Najavio je i inicijativu za promjenu imena Trga maršala Tita u Kazališni trg i pozvao gradonačelnika da se s tim u vezi konzultira sa strukom.

"Kao čovjek koji se rodio i živi u Zagrebu ne želim da Zagreb bude crna rupa na karti Europe jer se u Zagrebu veliča totalitarizam", rekao je te upitao Zagrepčane jesu li kad su zaokruživali Bandića za gradonačelnika znali da je poklonik lika i djela Josipa Broza Tita.

Na konferenciji za novinare Mikulić je rekao da su prije tri dana brojna izaslanstva gradova, općina i županija odala počast žrtvama nacizma, fašizma i komunizma, ali da Bandića nisu vidjeli da je odao počast tim žrtvama, što je čudno s obzirom da se svakodnevno može vidjeti na desetcima lokacija.

Vezani članci Mislav Herman Herman nakon sastanka: ''Da je Samodol HDZ-ov kadar, sigurno ga ne bi imenovao Tomašević'' Branko Bačić, predsjednik Klub zastupnika HDZ-a u Saboru Bačić nakon Predsjedništva HDZ-a izašao pred medije, odgovorio zašto nema šefa: "Sigurno ćete ga to moći pitati"

>>Bandić: 'Antifašizam znači biti slobodan i biti čovjek'

Kazao je kako je to možda bila pogreška protokola gradonačelnika, njegovih savjetnika ili njega samog te da ga možda nisu dobro informirali o značaju tog datuma kada se Europa prisjeća svih strahota koje su počinili totalitarni režimi.

"Prije dva mjeseca ušli smo u jednu veliku obitelj - u EU i kao gradonačelnik i europskog Zagreba trebali ste zapaliti svijeće i položiti vijence u spomen na sve građane ove zemlje koji su dali svoje živote kako bismo mi danas mogli živjeti u suvremenoj, demokratskoj Hrvatskoj", poručio je Mikulić.

Ustvrdio je kako je možda pravi razlog neobilježavanju što je na Bundeku prije par dana održana manifestacija "Dani balkanske ljubavi" gdje se veličao "jedan totalitarni režim te nedvosmisleno pozivalo na obnovu Jugoslavije".

>>Antifašisti očistili zagrebački kvart od grafita s porukama mržnje

"Kada će u Hrvatskoj poziv na obnovu Jugoslavije biti kazneno djelo? No, ako nije kazneno djelo onda je svakako protuustavno i nemoralno", rekao je.

"Pozivamo i sadašnjeg predsjednika Republike (Ivu Josipovića), koji je poslao svog izaslanika bivšeg predsjednika (Stjepana Mesića), da napokon odustanu od projekta zvanog Jugoslavija", rekao je Mikulić.

"Kojeg li paradoksa - dok se nekoliko stotina poklonika lika i djela jednog od najvećih zločinaca 20. stoljeća na ovim prostorima - Josipa Broza Tita s nostalgijom prisjeća Jugoslavije, na taj dan u Vukovaru, simbolu hrvatskog stradanja obilježava se Dan vukovarskih branitelja", rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook