Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliko istraživanje Nove TV

HDZ osvaja više sam nego u koaliciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako lijeva kolacija izlazi samostalno, SDP bi da izađe samostalno na izbore osvojio 34, 3 posto, a HDZ 21,2 posto birača.

Donosimo vam podatke istraživanja Nove TV provedenog na 4000 ispitanika. Ovo veliko istraživanje pokazuje kako bi građani glasovali da su danas izbori.

>> Milanović bi imao vladu u izbornoj noći

>> Kosor lošija od Sanadera u izbornoj godini

U sljedećem sazivu Hrvatskog sabora sjedili bi još HNS sa 6,8 posto, zatim HSP sa 4,4 posto, HSS s 3,8 posto, HSU 3,7 posto, HSLS 3,7 posto, Laburisti 3,5 posto, Stranka umirovljenika 3,0 posto, HDSSB 2 posto te IDS s 1,8 posto.

Kada se sve preračuna u mandate, SDP bi osvojio 69 mandata ili osam manje od apsolutne većine. HDZ bi pak imao 42 mandata, što znači da im savez sa sadašnjim partnerima ne donosi ništa, dapače imali bi samostalno jedan mandat više. Narodnjaci bi imali 9 zastupnika, a pravaši, HSS i HDSSB po 4. HSU, HSLS, IDS bi imali 2, a po jednog zasupnika imali bi Lesarovi laburisti, ali i Stranka umirovljenika.

SDP bi i samostalno pobijedio HDZ u osam izbornih jedinica, a HDZ bi vlast zadržao u 5. izbornoj jedinici na jugu Slavonije te u 9. izbornoj jedinici koju predvodi Božidar Kalmeta. SDP bi sam preoteo HDZ-u sjevernu Slavoniju i jug Hrvatske, točnije 10. izbornu jedincu.

HSS bi imao 4 zastupnika, a ako bi ostao dosadašnji raspored po izbornim jedinicam u toj stranci teško bi novi zastupnički mandat mogli osvojiti Damir Bajs, Božidar Pankretić i Marijana Petir.

Narodnajci i dalje najviše osvajaju u 3. izbornoj jedinci, a Slavonija je i dalje izborna jedinica gdje nemaju zastupnika. U Zagrebu su ostali na jednom zastupniku.

HSU bi potvrdio mandat u 8., ali i 6. izbornoj jedinici. Lesar bi prošao u Međimurju. HSLS u 2. izbornoj jedinici od zagrebačke Dubrave do mađarske granice, ali i na jugu Hrvatske. Stranka umirovljenika osvaja samostalno jednog zastupnika, IDS ima dva zastupnika u Istri, a Milan Bnadić u ovakvoj kombinaciji izlazaka samostalno ne bi osvoji ni madnat.

Samostalno SDP i HDZ prolaze bolje

Samostalnim izlaskom na izbore 11 bi stranaka bilo zastupljeno. Stranke lijeve koalicije kada se zbroje svi mandati tih stranka imaju jednog zatupnika manje (84) nego kad izlaze zajedno (85). No tu nema neke velike sinergije. Točnije preko koalicijskih lista bolje će, jer će to tražiti, proći HSU i IDS, a ni HNS neće zaostajati. SDP će imati najviše zastupnika u povijest, ali će i puno dati partnerima.

HDZ pak samostalno osvaja više (42) nego da ide s partnerima (41). Jadranka Kosor kojoj će to biti prvi izbori kao liderici HDZ-a, želi postaviti svoje ljude, a s koalicijom morala bi partnerima praviti velike ustupke pa bi teoretski mogla na kraju imati 30-ak zastupnika kako bi zadovoljila koalicijske apetite. A to zasigurno ne želi.

Samostalni izlazak svih stranka više bi donio i HDSSB-u, a manje Stranci umirovljenika.

Stratezi dviju velikih stranaka, ali i ostalih sljedećih mjeseci dobro će vagati je li bolje izaći samostalno ili u koaliciji. U kojoj kombinaciji se dobiva više, a u kojoj manje.

HDZ sada može biti siguran da bi koalicijski izgubio, SDP da s partnerima ne dobiva ništa više nego samostalno. Sada se pokazalo kako je HSU održan na životu, a da zapravo tom lijevom savezu nije donio glasove, dapače druga umirovljenička stranka im to preotima i nosi u HDZ-ovo dvorište.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene