Hrvatska demokratska zajednica (Foto: Dnevnik.hr)
Hrvatska demokratska zajednica (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Hrvatska demokratska zajednica objavila je financijsko izvješće za 2018. godinu. Isto je učinio i SDP.


Prihodi HDZ-a u 2018. iznosili su 42.986.708 kuna, dok su ukupni rashodi iznosili 30.150.067 kuna, čime je ostvaren višak prihoda u odnosu na rashode u visini od 12.836.641 kune.

Vezani članci HDZ Iz HDZ-a odgovorili Zoranu Milanoviću na prozivke te citirali Plenkovićeve riječi iz 2016. godine Miroslav Škoro Iz HDZ-a odgovaraju Miroslavu Škori: "Sam se prepoznao i priznao da je huškač!"

Najznačajniji prihodi odnosili su se na: prihode po posebnim propisima u iznosu od 34,1 milijuna kuna, tj. prihode iz Državnog proračuna temeljem broja saborskih zastupnika, te prihode iz proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave temeljem broja osvojenih mandata u predstavničkim tijelima JLP(r)S; prihode od članarina u iznosu od 7,6 milijuna kuna; prihode od donacija u iznosu od 654.684 kuna.

Najznačajniji rashodi u 2018. odnosili su se na: materijalne rashode u iznosu od 17,9 milijuna kuna; rashode za zaposlene u iznosu od 9,2 milijuna kuna; troškove tekućih donacija u iznosu od 1,4 milijuna kuna.

"Stranka je odgovornim poslovanjem i racionalizacijom troškova vratila sve naslijeđene pozajmice, kredite i podmirila manjak iz proteklih godina te u cijelosti stabilizirala financijsko stanje", pohvalili su se u priopćenju.

SDP u plusu 4 milijuna kuna

SDP je prošlu godinu završio s viškom prihoda nešto manjim od četiri milijuna kuna, pokazuje godišnji financijski izvještaj koji je stranka objavila na svojim internetskim stranicama, a tim će viškom SDP djelomično zatvoriti preneseni manjak iz prijašnjih godina koji iznosi 12,3 milijuna kuna.

Ukupni prihodi SDP-a ostvareni su u iznosu od 24,25 milijuna kuna što je za 139 tisuća kuna više od plana, a ukupni rashodi u prošloj godini iznosili su 20,34 milijuna kuna i bili su za 31 tisuću kuna veći od planiranih, pokazuje izvješće.

U odnosu na 2017. ukupni prihodi su manji za 4,3 milijuna kuna, a smanjenje je refleksija na tu izbornu godinu gdje su, navodi se u izvješću, ostvareni prihodi po posebnim propisima, refundacije sredstava izbornih promidžbi i povrati sredstava od koalicijskih partnera i kandidata.

Najveći dio prihoda SDP je u prošloj godini ostvario iz državnog proračuna, za redovito godišnje financiranje stranke, i iznosili su 13,46 milijuna kuna odnosno 55,55 posto ukupno ostvarenih prihoda.

Rashodi su u prošloj, u odnosu na 2017. godinu, bili manji za 13,95 milijuna kuna, a najviše se smanjenje rashoda odnosilo za održane lokalne izbore, ali i na mjere ušteda koje su donesene planom restrukturiranja.

Rashodi za zaposlene - njih 49 - iznosili su 5,82 milijuna kuna (28,65 posto od ukupnih rashoda) i za 1,22 milijun kuna manji su nego što su bili u 2017. godini, što je posljedica, navodi se u izvješću, smanjenja broja radnika i nove sistematizacije radnih mjesta.

Materijalni rashodi iznosili su 12,48 milijuna kuna i u odnosu na 2017. bili su manji za 9,46 milijuna kuna.

Na njihovo smanjenje utjecalo je, osim što 2018. godina nije izborna, i provođenje ušteda sukladno planu restrukturiranja.

Viškom prihoda za prošlu godinu od 3,9 milijuna kuna djelomično će se zatvoriti preneseni manjak iz prijašnjih godina koji iznosi 12,3 milijuna kuna, navodi se u izvješću, a razlika manjka prihoda podmiriti će se iz viška prihoda narednih godina.

"Stranka radi na restrukturiranju poslovanja iz kojeg dolazi do smanjenja troškova, ali i povećanja prihoda”, stoji u financijskom izvješću SDP-a. (Hina)