Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HDZ nastavlja pregovore s budućim koalicijskim partnerima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Petero zastupnika nacionalnih manjina nastavilo je danas pregovore o koalicijskom sporazumu s HDZ-om, no još nisu postigli dogovor ni o jednoj točki zacrtanoj u zajedničkoj manjinskoj pregovaračkoj platformi.

"Čuda se događaju, ali ja bih se doista začudio da se dogovorimo u ovoj godini", kazao je zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima" Švedska postaje članica NATO-a gotov trnovit put Nakon dva stoljeća neutralnosti: Švedska postaje članica NATO-a

Objasnio je da do sada nije postignut dogovor ni oko jedne točke iz pregovaračke platforme, te da će se pregovori nastaviti i idućih dana.

Zastupnica češke manjine Zdenka Čuhnil, očekuje, međutim, da će sutra biti jasno može li se postići suglasnost oko općih pitanja i hoće li se ići dalje u pregovore.

"Vidjet ćemo sutra hoćemo li dalje u pregovore ili odustajemo, a ako se dogovorimo oko općih pitanja, dalje slijede pojedinačni pregovori", kazala je Čuhnil.

Glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak ističe, pak, da pregovori idu
očekivanim tijekom.

"Pregovori idu dobro, pregovara se o svim pitanjima i nema razloga da si zadajemo bilo kakve rokove", rekao je Jarnjak, koji je, zajedno s Jadrankom Kosor, Vladimirom Šeksom i Lukom Bebićem, zadužen za pregovore sa zastupnicima manjina.

Radin, Čuhnil i trojica SDSS-ovaca - Vojislav Stanimirović, Milorad Pupovac i Ratko Gajica ranije su usuglasili zajedničku pregovaračku platformu, koja sadrži pitanja od interesa svih nacionalnih manjina.

Petero zastupnika traži dvostruko pravo glasa za manjine na izborima te dosljednu primjenu odredbi Ustavnog zakona koje nacionalnim manjinama daju pravo na dvojezičnost i proporcionalno zapošljavanje u državnoj upravi.

Uz to, traže proporcionalno zapošljavanje i u javnim ustanovama i poduzećima, financiranje manjinskih vijeća iz državnog proračuna i razvoj područja u kojima žive manjine.

Kad se dogovore oko tih pitanja, zastupnici traže da se posebno pregovara o specifičnim problemima svake manjine.

Zastupnici romske i bošnjačke nacionalne manjine Nazif Memedi i Šemso
Tanković s HDZ-om su već ranije potpisali sporazume, a Mađar Deneš Šoja najavio je da će to učiniti tek kad HDZ-u potpiše koalicija HSS/HSLS.

Završe li pozitivno pregovore s koalicijom i pet manjinskih
zastupnika koji idu u bloku, HDZ će u novom sazivu Sabora imati glasove 83 zastupnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene