Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ograđuju se

HAZU: Izjava Znanstvenog vijeća nije službeni stav Akademije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) priopćila je u četvrtak kako izjava Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a o Istanbulskoj konvenciji ne odražava službeni stav Akademije, već je riječ o pojedinačnom stavu toga vijeća, na koje svaki član i svako Znanstveno vijeće imaju pravo te su za njih sami i odgovorni.

"Službeni stav Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti odražava odluku Predsjedništva ili Skupštine Akademije", ističe se u priopćenju koji je Ured za odnose s javnošću i medije HAZU-a uputio u odgovoru na izjavu Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a iznijetoj dan ranije o tome da Istanbulska konvencija nije prihvatljiva za hrvatski odgojno-obrazovni sustav.

Pročitajte i ovo Sukob na kulturnoj sceni - 1 Nastavak velikog sukoba Skandal na kulturnoj sceni: Muzej i Akademija ratuju oko slike jednog od najvažnijih hrvatskih umjetnika Ilustracija: Tomislav Miletic/PIXSELL hrvatsko sociološko društvo "Izjava Znanstvenog vijeća HAZU-a o Istanbulskoj konvenciji je sramotna i nedopustiva"

Djelovanje Hrvatske akademije kao najviše znanstvene i umjetničke ustanove počiva na ničim ograničenoj slobodi iznošenja mišljenja njezinih članova, ističe se nadalje u priopćenju.

"Svaki član Hrvatske akademije i svako njezino Znanstveno vijeće iznose vlastita mišljenja i odgovorni su za svoje stavove", napominje se.

Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU-a u srijedu je predsjednici Republike, predsjedniku Vlade i Sabora sa zastupnicima te cjelokupnoj hrvatskoj javnosti poslalo izjavu u kojoj ističu kako se slažu s brigom za zaštitu žene i obitelji kao dijela Istanbulske konvencije, ali ne i s dijelom koji, kažu, uključuje elemente rodne ideologije, neprihvatljive za hrvatski odgojno-obrazovni sustav.

"(...) Razvidno je da se dijelovi Konvencije temelje na rodnoj ideologiji, što za odgojno-obrazovni sustav Republike Hrvatske smatramo neprihvatljivim jer u nj ne treba unositi zasade bilo kakve partikularne ideologije, pa ni rodne", stoji uz ostalo u toj izjavi.

"Hrvatski se odgojno-obrazovni sustav temelji na hrvatskoj i srednjoeuropskoj obrazovnoj tradiciji, čime se čuva identitet hrvatskoga naroda, zemlje i kulture, te na prihvaćanju i primjeni znanstveno potvrđenih dosega znanosti. Ističemo važnost kontinuiranoga kritičkoga promišljanja i prihvaćanja novih spoznaja koje ulaze u sadržaje obrazovanja, a koji trebaju biti prihvatljivi za svih pola milijuna djece i mladih u obrazovnome sustavu te njihove roditelje koji imaju prirodno pravo odgajati djecu u vlastitom svjetonazoru", dodaju članovi Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a.

Oni tvrde da bi se Istanbulskom konvencijom djeci i mladima nametnuo „rodno neutralan“ odgoj, što je posve neprihvatljivo s gledišta slobode odgoja jer pojam roda u Istanbulskoj konvenciji definira se isključivo „ponašanjima, aktivnostima, ulogama“, a izostavlja se spol kao prirodna konstanta i ontološka datost.

Bivši voditelj Ekspertne skupne za provođenje cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić u četvrtak je upozorio kako je izjava da se uvođenjem kurikuluma međupredmetnih tema nameće i uvodi određena ideologija "u potpunosti neistinita i nedostojna Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti", te pozvao predsjednika HAZU-a Zvonka Kusića da se javno i nedvosmisleno ogradi od takve izjave Akademijina Znanstvenoga vijeća.

Izjavu Vijeća u četvrtak su sramotnom ocijenili i stranka Pametno te Ženska mreža Hrvatske i Lezbijska grupa Kontra, ističući da HAZU treba težiti društvu znanja i znanosti te se ograditi, a ne zastupati retrogradne i politikantske stavove. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene