Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rodna ideologija

Pljušte kritike zbog osude Istanbulske konvencije: "Izjava je u potpunosti neistinita i nedostojna HAZU-a"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izjava Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a, kojom pozivaju da se ne ratificira Istanbulska konvencija, izazvala je brojne kritike i reakcije. Među ostalima, izjavu su osudili Boris Jokić, bivši voditelj ekspekrtne skupine za kurikularnu reformu, stranka Pametno, Ženska mreža Hrvatske i Lezbijska grupa Kontra.

Bivši voditelj Ekspertne skupne za provođenje cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić pozvao je u četvrtak predsjednika HAZU-a Zvonka Kusića da se javno i nedvosmisleno ogradi od izjave Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo te akademije zbog, kako navodi, iznesenih neistina i kleveta da se uvođenjem kurikuluma međupredmetnih tema nameće i uvodi određena ideologija.

Pročitajte i ovo Veliki prosvjed protiv nasilja nad ženama - 1 Sigurnost za sve FOTO Prosvjedovale žene diljem Hrvatske: ''Društvo će najprije osuditi ženu, a tek onda nasilnika'' Prosvjed ženskih udruga ispred Ministarstva pravosuđa Primila ih državna tajnica VIDEO Ženske udruge prosvjedovale ispred Ministarstva pravosuđa, blokirale promet, ovo su njihovi zahtjevi

"Kako bi osobe koje djeluju u javnom prostoru, a naročito one iz akademske zajednice trebale biti vođene visokim moralnim i etičkim načelima, pozivam predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti da se ogradi od te izjave Znanstvenoga vijeća HAZU-a", ističe Jokić.

Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU-a u srijedu je predsjednici Republike, predsjedniku Vlade i Sabora sa zastupnicima te cjelokupnoj hrvatskoj javnosti poslalo izjavu u kojoj ističu kako se slažu s brigom za zaštitu žene i obitelji kao dijela Istanbulske konvencije, ali ne i s dijelom koji, kažu, uključuje elemente rodne ideologije, neprihvatljive za hrvatski odgojno-obrazovni sustav.

Jokić se u priopćenju osvrće na sadržaj te izjave pod nazivom "Rodna ideologija u Istanbulskoj konvenciji neprihvatljiva za odgojno-obrazovni sustav", u kojoj stoji kako bi ratificiranje Istanbulske konvencije nametnulo i uvođenje rodne ideologije u obrazovne sadržaje u Hrvatskoj, osobito ako se uvedu međupredmetni sadržaji kako ih prijedlog kurikulne reforme predviđa.

Neistinita izjava

"Izjava da se uvođenjem kurikuluma međupredmetnih tema nameće i uvodi određena ideologija u potpunosti je neistinita i nedostojna Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Dokumenti Cjelovite kurikularne reforme izrađeni su na temelju znanstvenih spoznaja te ne nameću niti uvode određene ideologije", tvrdi Jokić.

Dodaje kako se, premda je već godinama dio hrvatskog zakonodavnog okvira i sustava znanosti Republike Hrvatske, pojam 'rod' ne spominje niti u jednom kurikulumu međupredmetne teme izrađene u okviru Cjelovite kurikularne reforme.

"Jedan od osnovnih ciljeva ovog dijela izjave je opetovano obezvrjeđivanje rada stotina nastavnika i znanstvenika koji su svoju stručnost posvetili promjenama hrvatskog sustava odgoja i obrazovanja", ističe Jokić.

Bivši voditelj Ekspertne skupne poziva i ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak da se zauzme za rad svih onih koji su tijekom godina radili na izradi Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije te Cjelovite kurikularne reforme.

Izjavu Znanstvenog vijeća HAZU-a osudila je i stranka Pametno, koja ističe kako se znanost temelji na provjerljivim i dokazivim spoznajama, neovisnima od uvjerenja i vrijednosnih sudova samih znanstvenika, koji imaju odgovornost ne samo promicati znanstvene spoznaje, nego i djelovati kao stručni i moralni autoritet te korektiv za sve one u društvu koji dovode u pitanje ljudska, znanstvena i civilizacijska postignuća.

Pametno: HAZU dopušta da u njeno ime istupaju oni koji zastupaju nakaradne stavove

"Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) nije u tom kontekstu, nažalost, već dugo na razini imena kojeg nosi, a posebno je to slučaj kada dopušta da u njeno ime istupaju i sramote je pojedinci i skupine koji, zaslijepljeni osobnim interesima i politikantstvom, zastupaju nakaradne stavove oprečne svemu onome što znanost jest", poručuju u priopćenju.

Navode kako se kao stranka snažno zalažu za razvoj znanosti i obrazovanja te uopće za politike utemeljene na dokazima i činjenicama. Stoga, dodaju, odbacuju i osuđuju "izjavu nekakvog Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU kojim se, zbog izmišljene rodne ideologije te sramotnim stavovima preuzetim od retrogradnih i dogmatskih klerikalnih udruga, u pitanje dovodi Istanbulska konvencija i njena ratifikacija u RH".

Pozivaju HAZU i sve znanstvenike u Hrvatskoj da se ograde od takve izjave i eksplicitno izraze svoje neslaganje, a predsjednicu Republike, predsjednika Vlade i Sabora sa zastupnicima te cjelokupnu javnost "da izjavu odlože u najbliži spremnik za smeće".

Izjavu su osudili i Ženska mreža Hrvatske te Lezbijska grupa Kontra, ocjenjujući je skandaloznom i sramotnom.

"Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti trebala bi težiti društvu znanja i znanosti, odnosno kritičkom promišljanju stvarnosti, nikako utvrđivanju tradicije, osobito ne lažne, a još manje promicanju novokomponiranog vjerskog fundamentalizma uvezenog iz SAD-a", ističu u zajedničkom priopćenju.

Ženska mreža i Kontra: HAZU se svrstala u vjerske fundamentaliste, a protiv prava žena

Osvrčući se na dio izjave po kojem se dijelovi Istanbulske konvencije temelje na rodnoj ideologiji te udruge navode kako rodna ideologija nije znanstveni termin, "već fraza koju koriste vjerski fundamentalisti koji se zalažu protiv zaštite ljudskih prava žena".

"Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti svrstala se ovom izjavom uz vjerske fundamentaliste, a protiv prava žena", poručuju te dodaju da HAZU, zastupajući takve stavove koje u Hrvatske prenose organizacije poput "U ime obitelji" i "Ordo Iuris", u potpunosti gubi svoj kredibilitet i svrhu. (Hina/S.Ve.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene