Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Top-haubica teška 3300 kilograma prešla je prošlog ponedjeljka preko obje noge i desne ruke 21-godišnje studentice Ive Kakarić tijekom obuke u njezinoj topničkoj jedinici, II. haubičkoj bitnici I. gardijske brigade Tigrova, u vojarni u Karlovcu. U Ministarstvu obrane nisu smatrali potrebnim o tome izvijestiti hrvatsku javnost.


Iva Kakarić nalazi se u bolesničkoj sobi četvrtog Traumatološkog odjela zagrebačke Klinike za traumatologiju, gdje se oporavlja nakon dvije pretrpljene operacije, a trebat će joj još pola godine do godinu dana da bi bila stabilna na nogama. Dobiva jake antibiotike kako bi se spriječila upala rana te lijekove protiv bolova. 

Vezani članci Mario Banožić Banožić s Amerikancima razgovarao o ''ubojicama tenkova'' koje zagovara Milanović Milanović održao presicu o nabavci američkih ubojica tenkova Milanović žestoko napao Banožića zbog ubojica tenkova: ''Ministar laže. Laž, laž i laž. Pola Vlade je pod korupcijskim teretom''

"Bilo nas je trinaestero na obuci i gurali smo haubicu. To je dio učenja u kojem moramo svladati pomicanje haubice kada nema priključnih vozila. Izgleda da smo u jednom trenutku izgubili korak i kotač mi je prešao preko lijevog stopala i desne potkoljenice te preko desne ruke", ispričala je Iva za jutarnji list. 

Sjeća se boli koja joj je prošla ozlijeđenim dijelovima tijela, kao i da se pokušavala pridići, no nije uspijevala. Jedna od kolegica na obuci odmah je pozvala u pomoć sanitetski tim, koji je zbrinuo nesretnu djevojku. Hitno je prevezena u karlovačku bolnicu, nakon toga i u zagrebačku Kliniku za traumatologiju, te su joj u desnu nogu ugrađeni metalni vijci koje će vjerojatno nositi cijeli život.

U vojsku se javila nakon objavljenog natječaja u svibnju ove godine. Dosad je prošla obuku u Koprivnici i Bjelovaru, a naposljetku i u karlovačkoj vojarni gdje se nesvakidašnja nesreća i dogodila.

Studentica je druge godine pirotehnologije/humanitarnog razminiranja na Veleučilištu u Velikoj Gorici te smjera rudarstva na zagrebačkom sveučilištu. Nakon pretrpljenog šoka i boli kaže da će dobro razmisliti o daljnjem ostanku u vojsci, iako je namjeravala upisati visoku vojnu školu.

Kaže da je kasnije, nakon događaja, doznala kako je prije dolaska ekipe Vojne policije sporna haubica premještena, te ju navodno nije bilo moguće za potrebe očevida fotografirati na mjestu događaja.

Otkrila je i da je njezin nadređeni, narednik R. S., koji je tog dana prije provodio obuku, samo nekoliko dana prije imao teških psihičkih problema. Zbog toga je, smatra Iva, dijelom i odgovoran za nesreću jer nije bio u stanju potpuno odgovarati za svoje podređene.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju