Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Raspravno vijeće Haškog suda odobrilo je u petak u Haagu podnošenje žalbe odvjetnicima Ivana Čermaka na odluku o njihovu isključenju iz predmeta "Gotovina, Čermak i Markač" zbog sukoba interesa.


"Obzirom da se radi o pitanju prava na izbor branitelja koje može značajno utjecati na pravičnost i ekspeditivnost postupka", raspravno vijeće odobrilo je zahtjev Čede Prodanovića i Jadranke Sloković za podnošenjem žalbe.

Vezani članci Slika nije dostupna Pojačanje Markačeve obrane stiže iz Britanije Slika nije dostupna Hrvati u Ottawi prosvjedovali zbog Gotovine

Tročlano vijeće Haškog suda početkom mjeseca odlučilo je većinom glasova isključiti dvoje odvjetnika iz obrane generala Čermaka zbog sukoba interesa.

Južnoafrički sudac Bakone Justice Moloto i belgijska sutkinja
Christine van den Wyngaert bili su za njihovo isključenje, a sudac Alphons Orie glasovao je protiv.

Vijeće je zaključilo da bi ostankom dvoje odvjetnika Čermaku bila uskraćena mogućnost da svoju obranu gradi na prebacivanju odgovornosti na dvojicu sebi nadređenih - generala Antu Gotovinu i njegova zamjenika generala Rahima Ademija, zbog obveze odanosti koju Prodanović i Sloković imaju prema Ademiju kojeg zastupaju u sasvim drugom procesu u Hrvatskoj.

Orie je u izdvojenom mišljenju zapisao kako smatra da bi oni i dalje mogli zastupati Čermaka pred Haškim sudom pod uvjetom da odustanu od zastupanja generala Rahima Ademija u Hrvatskoj i da angažiraju trećeg odvjetnika.

Početak suđenja trojici generala, ranije zakazan za 7. svibnja,
odgođen je do daljnjega.