Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Haški sud odobrio podnošenje žalbe Čermakovim odvjetnicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Raspravno vijeće Haškog suda odobrilo je u petak u Haagu podnošenje žalbe odvjetnicima Ivana Čermaka na odluku o njihovu isključenju iz predmeta "Gotovina, Čermak i Markač" zbog sukoba interesa.

"Obzirom da se radi o pitanju prava na izbor branitelja koje može značajno utjecati na pravičnost i ekspeditivnost postupka", raspravno vijeće odobrilo je zahtjev Čede Prodanovića i Jadranke Sloković za podnošenjem žalbe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Miran i dostojanstven skup Hrvati u Ottawi prosvjedovali zbog Gotovine Slika nije dostupna Komentirat će reakciju na presudu Što očekujete od današnjeg boravka glavnog haškog tužitelja u Zagrebu?

Tročlano vijeće Haškog suda početkom mjeseca odlučilo je većinom glasova isključiti dvoje odvjetnika iz obrane generala Čermaka zbog sukoba interesa.

Južnoafrički sudac Bakone Justice Moloto i belgijska sutkinja
Christine van den Wyngaert bili su za njihovo isključenje, a sudac Alphons Orie glasovao je protiv.

Vijeće je zaključilo da bi ostankom dvoje odvjetnika Čermaku bila uskraćena mogućnost da svoju obranu gradi na prebacivanju odgovornosti na dvojicu sebi nadređenih - generala Antu Gotovinu i njegova zamjenika generala Rahima Ademija, zbog obveze odanosti koju Prodanović i Sloković imaju prema Ademiju kojeg zastupaju u sasvim drugom procesu u Hrvatskoj.

Orie je u izdvojenom mišljenju zapisao kako smatra da bi oni i dalje mogli zastupati Čermaka pred Haškim sudom pod uvjetom da odustanu od zastupanja generala Rahima Ademija u Hrvatskoj i da angažiraju trećeg odvjetnika.

Početak suđenja trojici generala, ranije zakazan za 7. svibnja,
odgođen je do daljnjega.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene