Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Piše Guardian

'Haška presuda donijela radost zemlji koja očajnički želi dobru vijest'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komentator Guardiana James Hopkin, koji je ovih dana u Zagrebu i bio je na Trgu bana Jelačića u vrijeme proslave oslobađajuće presude generalima, iznio je svoje viđenje što presuda znači za Hrvatsku

Na internetskim stranicama britanskog dnevnika Guardiana danas je osvanuo komentar Jamesa Hopkina koji se osvrnuo na oslobađajuću presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču te što bi ona mogla značiti za Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog izuzeća jednog suca Haag odgodio izricanje presude Šešelju na neodređeno Slika nije dostupna Glavni haški tužitelj Brammertz će tražiti reviziju presude Stanišiću i Simatoviću, o Gotovini još nije odlučio

>> Gotovina u Pakoštanima: Napokon, nakon toliko godina, našao sam put do svoje kuće!

'Nakon Španjolske, Hrvatska je druga u Europi po visini stope nezaposlenosti. Glavne ulice u Zagrebu pune su neurednih trgovina i ureda za otkup zlata s tek ponekim dućanom iz nekog većeg zapadnog lanca. Sve je puno praznih i oronulih zgrada i lokala. Mnoge sporedne ulice jedva da imaju javnu rasvjetu. Siromaštvo je primjetno na svakom koraku, pogotovo u ovo doba godine', piše Hopkin napominjući kako spasonosni devizni priljevi od turističke sezone na prekrasnom Jadranu ipak nisu ni približno dovoljni da bi se pobijedilo zimsko zagrebačko sivilo.

'No, sada se pojavila nada. Haška je presuda donijela radost ovoj zemlji koja očajnički očekuje neku dobru vijest. Skepse uoči ulaska u EU sve je manje, a neki komentatori kažu da bi euforija [zbog oslobođenja generala] mogla pomoći ekonomskoj situaciji. Današnja presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu za ratno profiterstvo i uzimanje mita također je pozitivan korak. Ista je stvar i s istragom 600 liječnika osumnjičenih za korupciju', nastavlja Hopkin koji u konačnici zaključuje da se iz svega ovoga naprosto mora izroditi nešto dobro.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene