Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rizičnija ulaganja

Na snazi nova pravila koja će utjecati i na vaše mirovine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hanfa je predstavila rad i poslovanje mirovinskih fondova u Hrvatskoj.

Imovina svih obveznih mirovinskih fondova uskoro će dosegnuti vrijednost od 100 milijardi kuna (99,7 milijardi). Od toga se oko 30 miljardi kuna odnosi na zaradu koju su osiguranicima u razdoblju od 2002.

Pročitajte i ovo Marin Piletić Burne reakcije zbog mirovinskih fondova Ministar Piletić odgovorio Grbinu: "On je poput Grincha, plaši umirovljenike da će njihova štednja nestati" Ilustracija Kriptovalute Poslali važno upozorenje: Ne poslujte s ovim društvima koja se bave virtualnim valutama

Godine do danas ostvarila četiri mirovinska društa koja upravljaju obveznim mirovinskim fondovima u Hrvatskoj, a oko 70 kuna odnosi se na neto uplate, objavila je Hanfa. Ukupan broj osiguranika u obveznim mirovinskim fondovima iznosi njih ukupno 1.940.976 od čega se 97,98 posto nalazi u kategoriji B, dok je u kategoriji C njih 1,7 posto, a najmanje u kategoriji A tek njih 0.32 posto.

Prosječan prinos mirovinskih fondova u prošloj godini kretali su se od 0,84 posto do 2,94 posto, ovisno o kategoriji, a dva mirovinska fonda završila su godinu u minusu. Zbog svega ovoga prošla se godina smatra jednom od najlošijih godina s prosječnim prinosom ispod razine inflacije.

Zbog sve nižeg prinosa na državne obveznice, mirovinci se žele jače okrenuti prema rizičnijim ulaganjima u dionice, a za to namjeravaju koristiti ponajprije novac novih osiguranika.

Naime, svi oni koji sami ne odaberu fond, a takvih je lani bilo 99%, automatski će biti svrstani u tip fonda s najrizičnijim ulaganjima, a to je upravo fond A.

U kategoriji A štedi tek 0,32 posto zaposlenih (6273 osiguranika) koji su se odlučili za viši stupanj rizika. Međutim, nakon zakonskih izmjena koje je donijela mirovinska reforma očekuje se značajno povećanje broja članova u ovoj kategoriji.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene