Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potopljena i sablasna

VIDEO Gunja: Stare kuće su se srušile, a policija je civilima zabranila ulaz u mjesto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnici Gunje i okolnih sela su na sigurnom, no preživjela stoka i dalje se bori s vodom, pred pripadnicima Hrvatske vojske, kao i mještanima Gunje i okolnih sela je jedna duga i hladna noć.

Iako u Posavskim Podgajcima u kojima iz minute u minutu raste vodostaj, evakuacija još nije službeno započela, neki su mještani već napustili svoje domove, stvari iz prizemlja su maknuli na više katove.

Pročitajte i ovo Rafalei stigli u Hrvatsku Iz minute u minutu Što je Hrvatska kupila za više od milijardu eura? Najubojitije im je oružje raketa METEOR Pripreme za dolazak aviona Rafale u Hrvatsku - 12 Povijesni prelet FOTO/VIDEO U četvrtak se na hrvatskom nebu ispisuje povijest: Anušić objavio veliku vijest

Situacija je vrlo teška, mještani pojačavaju nasipe, a situacija bi iz trenutka u trenutak mogla postati kritična. Pripadnici Hrvatske vojske cijeli dan rade, pokušavaju spasiti ono što se spasiti da, a to je živa stoka u naseljima koja su u potpunosti pod vodom diljem općine Gunja.

Stanovnici Gunje i okolnih sela su na sigurnom, no preživjela stoka i dalje se bori s vodom.

'Dobili smo zadaću da se evakuira stoka i materijalna dobra iz poplavljenih područja', rekao je bojnik Dejan Petrović, Zapovjednik Pontonirske bojne.

Postoji mogućnost da voda odnese mine na već razminirana područja

U pratnji vojske krenuli su i vlasnici stoke. 'Sve je ostalo. Rekao mi je susjed da ima još živih svinja i tako, to ako uspijemo pokupiti, pokupit ćemo', rekao je Mato Vršina iz mjesta Račinovci.

Voda je još vrlo visoka, a spasioci imaju pune ruke posla. Smrznute i preplašene, životinje ne olakšavaju im posao. Prepreku vojsci stvaraju i uski prolazi, a u ovakvim uvjetima zna zakazati i tehnika. Velikim naporima na terenu životinje, jedna po jedna dolaze na sigurno. Mnogi stanovnici su prije evakuacije životinje dizali na visinu. No čak je i tamo voda do njih došla.

'Ima dosta mrtve stoke, ali ostalo je nešto još koje su bile na višem terenu', napomenuo je Luka Šestić iz Račinovaca. U izvlačenju životinja iz vode došla je pomoći i Darija Galinec iz Osijeka. 'Tovarimo sve što se nađe jednostavno i to je to', rekla je Darija.

Prizori u potopljenim selima su sablasni. 'Ima u selu, kažu, 20-ak kuća koje su se srušile. To su stare kuće, povukle su vlagu gore, samo su se razišle. Ko zna što će biti dalje kad se ta voda povuče', rekao je Patrik, mještanin Račinovaca.

Kao da problema nema dovoljno, stanovnici poplavljenih sela strahuju i od pljačkaša. 'Ima takvih koji kad je čovjeku najteže još mu teže naprave', požalio se Rajko Šestić iz Račinovaca.

'Pripadnici oružanih snaga upozoreni su na mogućnost otuđenja stvari. Svake pojave koje vidimo da jesu od onog sigurnosnog i tako dalje, na vrijeme izvjestit ćemo pripadnike policijskih snaga, i oni će dalje intervenirati', dodao je bojnik Petrović.

MUP je rasporedio ljude koji po poplavljenoj Gunji nadziru teren kako bi spriječili pljačke kuća. Civilima je pristup području zabranjen bez pratnje vojske ili policije. No napori vojske da spase životinje već danas su urodili plodom. Nakon pet dana dramatičnih događaja, dijelu stanovnika Gunje vratio se osmijeh na lice jer su spašeni i njihovih najdraži ljubimci.

'Obnova nekih kuća trajat će godinu dana'

'Ja sam došao s njima, s amfibijom i otišao sam plivati preko njiva da izvučem njih i bratove tambure jer to mi je jedino što mi je ostalo', rekao je Tomislav Kovačević iz Gunje.

Pred mještanima općine Gunja, selima Račinovci, Posavskih Podgajaca i Strošinaca je zasigurno jedna duga noć. U pomoć su već pristigli ljudi iz cijele Slavonije, Hrvatska vojska kao i brojni volonteri koji su stigli čak iz Dalmacije kako bi zajedničkim snagama pomogli ljudima u nevolji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene