Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova prijetnja

Voda nosi mine na već razminirana područja?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na području Općine Gunja nalazi ukupno 162.017 četvornih metara minski sumnjivog prostora, a na prostoru Općine Vrbanja minski sumnjiv prostor čini površina od 661.514 četvornih metara.

Obrana od poplava već je peti dan u tijeku, a novu opasnost predstavljaju zaostale mine koje voda izvlači iz zemlje te ih raznosi diljem razminiranih područja. Također prijete i mine koje veliki vodeni val nosi iz Srbije. Najveća opasnost od mina prijeti područjima oko Gunje te na prostoru općine Vrbanja.

Pročitajte i ovo Poplave u Rusiji i Kazahstanu Stotine domova poplavljeno Oglasile se sirene: Rekordne poplave u Rusiji i Kazahstanu, evakuirano više od 100.000 ljudi Slika nije dostupna Svi zajedno pomažu FOTOGRAFIJA koja je dirnula cijelu regiju!

FOTO Ovo je postao GRAD DUHOVA

Na području Općine Gunja nalazi ukupno 162.017 četvornih metara minski sumnjivog prostora, a radi se o području između rijeke Save i nasipa istočno od željezničkog mosta Gunja – Brčko. Za navedeni prostor ne postoji niti jedan izvorni zapisnik o miniranju, već se radi o procjeni da su na šumskim putevima i prosjecima postavljene manje količine protuoklopnih i protupješačkih mina. Minski sumnjive površine općine Gunja obilježene su s 29 tabli minske opasnosti koje su vezane žicom za stabla.

Na prostoru Općine Vrbanja minski sumnjiv prostor čini površina od 661.514 četvornih metara. Navedeno područje od noćas je poplavljeno, jer voda nadire iz poplavljenog područja Republike Srbije, iz smjera naselja Jamene.

Na području općine Vrbanja u minski sumnjivom području nalazi se šuma Debrinja, tj. minski sumnjiv prostor na šumskim površinama i prosjecima, što potkrepljuju četiri izvorna minska zapisnika sa 683 protupješačke mine PMA-1, PMA-2 i PMA-3 te 48 protuoklopnih mina TMA-3. Postoji mogućnost da voda odnese mine na područja koja su već razminirana prijašnjim projektima HCR-a, jer se radi o području nižem od onoga na kojem se trenutno nalaze mine.

'U kućama će biti mulja sigurno do metar'

Točno područje nije moguće predvidjeti, s obzirom na nepredvidivost dotjecanja poplavnih voda. Područje općine Vrbanja obilježeno je s 30 oznaka minske opasnosti (18 velikih i 12 malih tabli). Male table su vezane žicom za stabla, a velike su zabodene u zemlju.

Stručnjaci Hrvatskog centra za razminiranje stupili su u kontakt i stavili se na raspolaganje nadležnim službama koje rukovode akcijama spašavanja ugroženog stanovništva, kao i s predstavnicima Centra za razminiranje Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, s kojima će se oformiti zajedničko povjerenstvo stručnjaka koji će pratiti stanje na terenu. Prvi sastanak povjerenstva zakazan je za petak, 23. svibnja.

Terenske ekipe Hrvatskog centra za razminiranje, u koordinaciji s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje obišle su gore navedena područja, priopćeno je iz vladinog Ureda za razminiranje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene