Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez toga nema novca iz EU

Poljoprivrednici imaju velik problem - kako pronaći kvalitetnog konzultanta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više novca za male i mlade poljoprivrednike najavio je ministar poljoprivrede obilazeći Zagrebačku županiju. I ondje se puno nade ulaže u fond ruralnog razvoja.

Uz planove i projekte, mljekare u tom kraju, kao i diljem zemlje, muči otkupna cijena mlijeka.

Pročitajte i ovo Štrajkovi u Europi - 5 Pitanje budućnosti Važan europski plan je u opasnosti Benkovački sajam - 4 Vesela atmosfera Svi putevi vode u Benkovac: Prodavalo se sve, od igle do lokomotive

"Ministar poljoprivrede Davor Romić tražit će više novca za interventne mjere, ali priznaje kako je to ipak kratkoročno rješenje.

Farma nedaleko od Zagreba proizvodi 2.500 litara mlijeka na dan. Problem, kaže vlasnica, cijena mlijeka. 'Cijena koštanja litre mlijeka je 3 kune, a cijena je 1,84. Mi dobijemo nešto više jer imamo dobru kvalitetu i tvorničku premiju', rekla je Ankica Mužinić, vlasnica farme.

Gubitak po litri gotovo kunu. Hoće li se, i koliko brzo mljekarski sektor oporaviti, ovisit će i o volji Bruxellesa, jer ondje će se za dva tjedna tražiti dodatni novac, za interventne mjere.

Da je riječ tek o kapi u moru, svjestan je i ministar koji je obilazio zagrebačku županiju. Rješenja vidi u novim zakonima.

'Jedan je zakon o poštenoj trgovačkoj praksi koji bi trebao urediti sustav od proizvodnje preko prerade do trgovine', kazao je Romić.

Trebao bi biti završen do srpnja. Puno prije, 1.150 malih proizvođača, trebalo bi dobiti 16,5 milijuna eura. Pomoć je to, za njihovu konkurentnost. Bit će tu i mnogi mladi koji su odlučili ostati na selu. I nastaviti proizvodnju. Do europskog novca, put nije jednostavan, tvrde oni koji su taj put prošli.

'Prosječan poljoprivrednik bez kvalitetnog konzultanta se ne može prijaviti na strukturne fondove', rekao je Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra za voće i povrće.

A od fondova će sada, u Vukovini, pokušati napraviti i hladnjaču. Kako bi im skladište voća i povrća, bilo puno cijele godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene