Više novca za male i mlade poljoprivrednike najavio je ministar poljoprivrede obilazeći Zagrebačku županiju. I ondje se puno nade ulaže u fond ruralnog razvoja.


Uz planove i projekte, mljekare u tom kraju, kao i diljem zemlje, muči otkupna cijena mlijeka.

Vezani članci Bojan Stipešević - 1 Usred zime u Slavoniji počele listati - banane: "Neke stvari ćemo morati promijeniti, prijeći na način koji je drugačiji" Novi oblik prodaje lubenica - 7 Apsurd: Proizvodimo toliko lubenica da možemo nahraniti i turiste, no i dalje ih uvozimo iz čak 17 zemalja!

"Ministar poljoprivrede Davor Romić tražit će više novca za interventne mjere, ali priznaje kako je to ipak kratkoročno rješenje.

Farma nedaleko od Zagreba proizvodi 2.500 litara mlijeka na dan. Problem, kaže vlasnica, cijena mlijeka. 'Cijena koštanja litre mlijeka je 3 kune, a cijena je 1,84. Mi dobijemo nešto više jer imamo dobru kvalitetu i tvorničku premiju', rekla je Ankica Mužinić, vlasnica farme.

Gubitak po litri gotovo kunu. Hoće li se, i koliko brzo mljekarski sektor oporaviti, ovisit će i o volji Bruxellesa, jer ondje će se za dva tjedna tražiti dodatni novac, za interventne mjere.

Da je riječ tek o kapi u moru, svjestan je i ministar koji je obilazio zagrebačku županiju. Rješenja vidi u novim zakonima.

'Jedan je zakon o poštenoj trgovačkoj praksi koji bi trebao urediti sustav od proizvodnje preko prerade do trgovine', kazao je Romić.

Trebao bi biti završen do srpnja. Puno prije, 1.150 malih proizvođača, trebalo bi dobiti 16,5 milijuna eura. Pomoć je to, za njihovu konkurentnost. Bit će tu i mnogi mladi koji su odlučili ostati na selu. I nastaviti proizvodnju. Do europskog novca, put nije jednostavan, tvrde oni koji su taj put prošli.

'Prosječan poljoprivrednik bez kvalitetnog konzultanta se ne može prijaviti na strukturne fondove', rekao je Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra za voće i povrće.

A od fondova će sada, u Vukovini, pokušati napraviti i hladnjaču. Kako bi im skladište voća i povrća, bilo puno cijele godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju