Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HGSS HEROJI

Tragali za strancem na Biokovu, spasili osmero ljudi i uputili apel: "Koliko je puta potrebno moliti? I mi smo samo ljudi"

Hrvatska gorska služba spašavanja - 1
Hrvatska gorska služba spašavanja - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Hrvatska gorska služba spašavanja - 1 Hrvatska gorska služba spašavanja - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska gorska služba spašavanja - 3 Hrvatska gorska služba spašavanja - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvatska gorska služba spašavanja - 2 Galerija 1/3 >>
Makarski GSS nastavio je potragu za nestalim stranim državljaninom na Biokovu. Za vrijeme potrage spasili su još nekoliko ljudi. Na službenim web-stranicama objavili su detalje spašavanja uz apel građanima.

Makarski GSS u jednom je danu odradio četiri akcije spašavanja tražeći nestalog stranog državljanina. Objavili su i apel u kojem se pitaju koliko je puta potrebno alarmirati, moliti, upozoravati i savjetovati?

Pročitajte i ovo Spašavanje migranata iz Kupe HGSS i policija VIDEO Dramatična akcija: Zapeli na slapu u Kupi, spašavali ih po noći Spašavanje na Biokovu Ozlijeđen je FOTO Ah, te japanke! HGSS-ovci mladića s Biokova spuštaju užetom: "Ovo je najgori slučaj koji sam vidio"

"I oni su samo ljudi. Imaju srce pomoći i to radosno čine, ali ne mogu iznad svojih mogućnosti. Bit će im žao da zbog neodgovornih ne budu u mogućnosti pomoći onima kojima je potrebna njihova pomoć, a koji nesreću nisu sami uzrokovali. Pomozite im svojom odgovornošću!, napisali su. 

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Dana 16. 8. 2020., temeljem analiza, nastavila se potraga za stranim državljaninom na Biokovu. Tijekom te potrage odvile su se dvije situacije u kojima su spriječene moguće nesreće i kobne posljedice.

Prvotno su spašene dvije strane državljanke koje su se kretale prema Sv. Iliji te ubrzo nakon toga oko 16:45, zahvaljujući prisutnosti spašavatelja na Biokovu, strani državljanin također je zatražio pomoć HGSS-a.

Otac, majka i dijete, sve strani državljani, srećom su zaustavili spašavatelje i rekli kako su jako umorni i dehidrirani te da se otac jako loše osjeća zbog bolova u predjelu abdomena. Odmah po saznanju spašavatelji su ih dopratili do vozila te odvezli do hitne medicinske pomoći, gdje im je pružena daljnja medicinska skrb.

U međuvremenu, posredstvom Centra 112, u 17:13 stiže dojava da majka i njezin sin, koji se nalaze negdje iznad mjesta Živogošće – Strnj, više ne mogu nastaviti put te da su dezorijentirani, jako iznemogli i dehidrirani.

Odmah po dojavi alarmiraju se svi raspoloživi spašavatelji HGSS stanice Makarska koji se u tom trenutku ne nalaze na Biokovu te helikopter HRZ-a s dežurnom ekipom letača spašavatelja iz Divulja. Također je alarmirana ispostava HGSS stanice Split iz Omiša.

"I mi smo samo ljudi"

Zemaljska ekipa spašavatelja iz Makarske u 18:49 dolazi do unesrećenih osoba te ih, nakon rehidracije i okrepe, priprema za izvlačenje helikopterom iz zraka. U 18:54 helikopter s dežurnom ekipom letača spašavatelja prilazi mjestu gdje su se unesrećene osobe nalazile i spušta jednog letača spašavatelja.

Uz pomoć sajle na helikopteru letač spašavatelj zajedno s unesrećenim osobama izvučen je u helikopter te su unesrećene osobe prebačene na priručni heliodrom Osejava u Makarskoj.

Makarski spašavatelji pitaju se koliko je je puta potrebno alarmirati, moliti, upozoravati, savjetovati? I oni su samo ljudi. Imaju srce pomoći i to radosno čine, ali ne mogu iznad svojih mogućnosti. Bit će im žao da zbog neodgovornih ne budu u mogućnosti pomoći onima kojima je potrebna njihova pomoć, a koji nesreću nisu sami uzrokovali. Pomozite im svojom odgovornošću!" navode u objavi. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene