Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza pokazala

Građevinarci odgovorni za trovanje vode na Vrbanima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkriveni su rezultati analize cijevi, vode i bitumenske izolacije iz stanova obitelji s Vrbana III, napravljene u svibnju 2008. Rezultati su potvrdili prisustvo fenolnih spojeva, toluena, ksilena i etilbenzena, što potvrđuje da je voda zagađena zbog bitumenske izolacije koja se u gradnji stanova nije skrutila, pa je kroz cijevi u vodu otpuštala aromatske ugljikovodike.

Večernji list tvrdi da su mariborski stručnjaci u uzorcima betona, mrežice, vodovodne cijevi u hodniku i kupaonici te u hladnoj vodi pronašli spojeve ksilena i atilbenzena. Za fenolne spojeve pronađene u hladnoj vodi smatraju da su nastali mješanjem ksilena i razrjeđivača koji je radnicima pomogao da na pod lakaše nanesu bitumensku smjesu, tvrdi taj dnevni list. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Pitanje budućnosti Hrvatska obiluje bogatstvom zbog kojeg se vode ratovi: Pred njom je ključan izazov Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci

>> Stanari Vrbana traže 41 milijuna kuna odštete

Prema istom izvoru u hladnoj je vodi pronađen i pesticid atrazin, no kako zagrebačka policija ni Ministarstvo zdravstva nije zatražilo analizu postotka aromatskih ugljikovodika u vodi, ne zna se njihov utjecaj na zdravlje ljudi koji su zagađenoj vodi izloženi od jeseni 2006, kada su se uselili u stanove. Toksikolozi upozoravaju da su fenoli otrovni ako se udišu, progutaju ili dođu u dotjecaj s kožom, a njihove posljedice mogu biti trajne.

Stanarima nitko ništa ne govori

Toluen je, piše Večernji list, štetan za zdravlje ako mu je netko izložen dulje vrijeme, a ako se proguta može izazvati oštećenje  pluća. Pronađeni ksileni i etibenzeni najbezopasniji su; mogu uzrokovati štetu ako se udišu, a nadražuju i kožu. Stručnjaci zaključuju kako su polipropilenske cijevi koje je izvođač radova Zagrebgradnja postavio u kupaonice neprimjerne za neposredni kontakt s premazima koji sadrže aromatske ugljikovodike jer ih cijevi upijaju. Stanari Palinovečke 19 i, j, k, l , koji su podigli tužbu protiv izvođača, navodno još uvijek nisu obavješteni o rezultatima analize koja je u Zagreb stigla prije 11 mjeseci.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene