Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gradska skupština prihvatila godišnji obračun zagrebačkog proračuna 2007.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većinom glasova zastupnika zagrebačke Gradske skupštine prihvaćen je Prijedlog godišnjeg obračuna proračuna Grada Zagreba za 2007. te Izvješće o korištenju sredstava tekuće pričuve Grada Zagreba za razdoblje od siječnja do prosinca 2007. godinu.

Pročelnik za financije Slavko Kojić rekao je da je Grad Zagreb zadužen 51 milijun eura, zajedno s kamatama. Dodao je da se Holding zadužio za 275 milijuna eura za što je dobio jamstvo od Grada Zagreba.

Pročitajte i ovo Grijanje Dvosjekli mač za Plenkovića Nakon packi iz EU-a rast će cijene struje? ''Mogla bi se i udvostručiti" Sabor 77 za i 42 protiv Hrvatski sabor izglasao proračun za 2024.

Istaknuo je da su prihodi od poreza na dohodak povećani 837 milijuna kuna, a od poreza na dobit izgubljeno je 1,6 milijardi kuna. Manji prihod Grada od poreza je 831 milijun kuna.

Kojić je rekao da je ukupni dug Grada na razini 5,50 posto proračuna, a limit je 20 posto. Istaknuo je da je kreditni rejting stabilan.

Inače, ukupni proračun Grada za prošlu godinu nakon rebalansa iznosio je 7,38 milijardi kuna.

Drži da Zagreb nije prezadužen i može se još zaduživati, ako ide u izgradnju kapitalnih objekata.

U ime Kluba HNS-a Jozo Radoš rekao je da je ukupni dug Zagreba 1,1 milijarda eura, jer tu nisu obračunate sve obveze za koje se Grad zadužio. Na dug od 1,1 milijarde eura treba dodati još 140 milijuna eura za leasing tramvaja, novi leasing za autobuse, neplaćene obveze na izvršene radove, dugovanje investitorima koji su gradili ceste, a to se mora vraćati, te ugovore o javno-privatnom partnerstvu, što će dodatno povećati dug. Radoš zahtijeva da se to sve detaljno spomene u idućem izvještaju.

Danira Bilić (HDZ) smatra da je vrlo teško vidjeti puno zaduženje Grada Zagreba i suglasna je da je Grad umjereno zadužen. Istaknula je da se sada vidi da su se sva poskupljenja dogodila jer je Zagreb ostao bez sredstava, a nije htio zaustaviti investicijske projekte.

Asja Bebić (HDZ) rekla je da je realan minus Zagreba na dan 31. 12. 2007. godine 1,2 milijarde kuna jer tu nisu uračunati dugovi izvođačima, te manjak prihoda od 620 milijuna kuna od planiranih.

Sjednica se nastavlja izvješćem o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja (stanju sigurnosti) u Zagrebu u prošloj godini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene