Izgradnja nove crkve u predjelu Split 3 u ponedjeljak je izazvala živu polemiku na javnoj raspravi u upravnoj zgradi Grada Splita. Čuli su se razlozi građana koji crkvu ne žele zbog, kako kažu, oduzimanja prostora za parkiralište, vrtić, tržnicu i druge javne sadržaje. S druge strane, Grad ističe da je sve po GUP-u, a Crkva naglašava da su veličinu planiranog objekta smanjili.

Galerija


U maloj vijećnici Grada Splita danas su građani žestoko raspravljali jer se na parkiralištu u predjelu Split 3 planira graditi crkva.

Vezani članci Gorio stan u Požeškoj ulici u Splitu - 3 VIDEO Drama u Splitu: Gorio stan na devetom katu zgrade, jedna osoba završila u bolnici Policija, ilustracija Maskirani muškarac u Splitu uletio drugom čovjeku u kuću: Nakon fizičkog sukoba jedan završio u bolnici, drugoga privela policija

Nadbiskupija kaže da će crkva za župu Gospe Fatimske imati 400 kvadrata plus pripadajući trg, objekt za svećenike i dvorane.

"Neka nam ne'ko kaže gdje ćemo s unucima prošetati, gdje ih odvesti u vrtić", poručila je jedna nezadovoljna građanka.

Split 3 gusto je naseljeno područje s nizom trgovina, kafića, poslovnih prostora i stoga iznimno frekventno. Primarno nedostaje parkirnih mjesta, a kako će biti kada se izgradi crkva, pitaju se nezadovoljni građani.

"To će biti krkljanac, ja tamo ne bih živio ako se to dogodi ta gradnja", priznaje Dragan Žuvela, predsjednik Društva arhitekata Splita.

Građani tvrde da nisu bili dovoljno obaviješteni o gradnji. No, Grad tvrdi kako je sve po GUP-u, te da su građani obaviješteni.

"Nezadovoljni građani mogu se javiti do 18. (siječnja) sa svim primjedbama Gradu", poručio je Stipe Čogelja, predsjednik gradskog kotara Split.

Društvo arhitekata Splita želi potpuno odustajanje od crkve. "Tamo je trebala biti zelena tržnica, vrtić i parking ispod nje", ističe Žuvela.

Sličnih protivljenja je bilo i prilikom gradnje crkve u naselju Brda uz školu, no crkva je izgrađena. Ovih dana ima komentara i na gradnju goleme crkve u susjednom Solinu. U Nadbiskupiji ističu da crkvu na Splitu 3 dugo čekaju brojni vjernici, te da su prvotne gabarite smanjili.