Prema istraživanju Dnevnika Nove TV 54 posto građana zadovoljno je sastavom nove Vlade, za Andreja Plenkovića njih 64 posto smatra da će biti bolji od prethodnika, ali da ispuni sva obećanja očekuje tek njih pet posto.


Većina građana, njih 56 posto, zadovoljno je sastavom nove Vlade. Njih 31 posto nije, a ne zna 12 posto.

79 posto HDZ-ovih birača je zadovoljno sastavom Vlade, a 40 posto birača SDP-ove koalicije je također zadovoljno. Ipak najveće zadovoljstvo novom Vladom imaju birači Mosta, njih 81 posto.

Plenković će biti bolji od Oreškovića i Milanovića

Andrej Plenković na početku mandata može biti zadovoljan očekivanjima građana. Većina misli da će biti bolji od prethodnika Tihomira Oreškovića, ali i Zorana Milanovića.

Da će biti bolji od Tihomira Oreškovića misli 64 posto birača, da će biti podjednaki njih 26 posto, a lošiji samo 5 posto. Pri tom 5 posto ispitanika ne zna.

HDZ-ovi birači, njih 77 posto, misle kako će biti bolji premijer, da će biti bolji premijer misli i 56 posto birača SDP-ove koalicije, a to misli i 58 posto birača Mosta. Istina, njih 39 posto misli da će biti jednako uspješan kao i Tihomir Orešković.

Andrej Plenković će biti bolji premiijer od Zorana Milanovića, to misli 60 posto ispitanika, a da će biti isti misli njih 25 posto, lošiji misli 11 posto, a ne zna 4 posto.

Većina HDZ-ovih birača, njih 89 posto, misli da će biti bolji premijer od Milanovića. Birači koalicije predvođene SDP-om misle da će biti bolji: to misli njih 26 posto, da će biti podjednak kao Milanović misli 36 posto, a 29 posto da će biti lošiji. Birači Mosta njih 77 posto misli da će biti bolji premijer od Milanovća, a njih 21 posto da će biti isto uspješan kao i Milanović.

Vlada neće ispuniti većinu obećanja

Zato većina birača, njih 43 posto, misli da će Vlada ispuniti manji dio izbornih obećanja, da će ih ispuniti većinu misli njih 29 posto, a ni jedno, njih 22 posto. Da će ispuniti sva obećanja misli pet posto ispitanika. Ne zna njih tri posto.

HDZ-ovi birači misle da će vlada ispuniti većinu obećanja. Tako misli 56 posto ispitanika. Zato u to ne vjeruju birači SDP-ove koalicije i Mosta. Oporbeni birači tako misle da će Vlada ispuniti manji dio obećanja, točnije njih 56 posto. A i 63 posto birača Mosta misli kako će Vlada ispuniti manji dio obećanja.

Vlada stabilna četiri godine

Vlada će odraditi četiri godine, misli 84 posto birača, a da to neće biti tako misli 14 posto birača, dok ne zna njih 2 posto.

Da će vlada opstati do kraja misli 93 posto birača HDZ-a, 78 posto birača SDP-ove koalicije i 95 posto birača MOSTA.

Božo Petrov bolji od Reinera, ali isti kao Leko

Novi najmlađi predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov bit će bolji na toj dužnosti od Reinera. No, u usporedbi s Josipom Lekom većina misli da će biti podjednak ili lošiji.

Da će biti bolji od Reinera misli 43 posto ispitanika, a da će biti podjednak misli njih 34 posto, lošiji misli njih 18, a ne zna, njih pet posto.

Čini da Željko Reiner nije ostavio dobar dojam među ispitanicima, pa i biračima HDZ-a, jer njih 36 posto misli kao će Božo Petrov biti bolji od prethodnika. Da će biti podjednak misli 38 posto HDZ-ovaca, a lošiji njih 21 posto. Petrov će biti bolji od Reinera, tako misli 48 posto birača SDP-ove koalicije, a podjednak predsjednik misli njih 35 posto. Većina MOSTOVIH birača čak 73 posto misli kako će Petrov biti bolji predsjednik od Reinera.

Božo Petrov će biti bolji predsjednik od Josipa Leke, tako misli 25 posto ispitanika, da će biti podjednak misli njih 37 posto, a lošiji njih 32 posto. Ne zna, 6 posto.

HDZ-ovi birači su tu podijeljeni. Njih 33 posto misli da će Petrov biti bolji od Leke, a 37 da će biti podjednak, dok 22 posto misli da će biti lošiji. Birači SDP-ove koalcije točnije njih 13 posto misle da će Petrov biti bolji od Leke, a podjednak predsjednik njih 40 posto dok 47 posto misli da će biti lošiji.
MOSTOVI birači njih 49 posto misli kako će Petrov biti bolji predsjednik od Leke, a njih 39 posto da će biti isti. 

Što birači očekuju od nove Vlade - koji su prioriteti koje treba rješavati?

   %
 Smanjenje nezaposlenosti  46%
Povećanje domaće poljoprivredne proizvodnje 39%
Otklanjanje korupcije među političarima 38%
Suzbijanje korupcije u državnim institucijama 38%
Demografska obnova zemlje, smanjenje iseljavanja 29%
Podizanje mirovina 28%

Zaštita prava radnika

24%
Oblikovanje mjera za poticanje zapošljavanja 23%
Poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite 22%
Uvođenje snažnih poticajnih mjera u gospodarstvu 22%
Smanjenje PDV-a 20%
Poboljšanje stanja u pravosuđu 19%
Smanjenje zaduženosti zemlje 19%
Osigurati nastavak proizvodnje u Ininim rafinerijama u Sisku 18%
Nastavak reforme obrazovanja 18%
Suzbijanje sive ekonomije 15%
Smanjenje broja gradova i općina 15%
Reforma državne uprave 14%
Smanjenje manjka u proračunu 9%
Nešto drugo 5%
Ne znam - Ne želi odgovoriti 3%
   

 

NAPOMENA:
Istraživanje je provela agencija IPSOS, u petak telefonski na 600 ispitanika uz statisticku pogrešku +/-4 posto. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr