Građani Slavonskog Broda posljednjih nekoliko dana bili izloženi alarmantnom zagađenju zraka. Prema istraživanju u petak su udisali najzagađeniji zrak u Europi - i nekoliko puta više od dopuštenih vrijednosti.


Mjerodavne institucije godinama upozoravaju na gorući problem i blizinu rafinerije koja se nalazi u susjednoj državi. I dok se građanima zdravlje narušava, a dijagnoze dolaze, rješenja nema.

Vezani članci Rafinerija nafte Brod - 1 Opet zagađen zrak u Slavonskom Brodu: ''Ne osjećamo se baš ugodno, imamo malu bebu...'' Slika nije dostupna Slavonski Brod: Koga tužiti za to što udišu najzagađeniji zrak u Europi?

Brođane Sava dijeli, ali ne spašava od opasnog zagađivača zraka. "Taj miris, pritisak za disanje. Taj smrad te točno guši", kaže Vlatko iz Slavonskog Broda.

Fasade su crne. Prozori se ne otvaraju. Rublje se ne može sušiti vani. To je problem s kojim se građani Slavonskog Broda bore već dugi niz godina. Dok se ministri mijenjaju s obje strane, na samo nekoliko stotina metara građani vode borbu za opstanak.

Mjerenja su poražavajuća. "Zadnje onečišćenje je trajalo više od 90 sati i podaci su bili vrlo alarmantni", ističe Peter Tot Đerđ, predsjednik Udruge Eko-Integral.

Negativni trend se nastavio od prošle godine. "Mi smo imali 125 puta u 24 sata prekoračenje vrijednosti sumpora na PSB1 i PSB2 104 puta. Dozvoljeno je 24", kaže Ante Cvitković, ravnatelj HZJZ Brodsko-posavske županije.

Zdravlje građana je narušeno. "Dosta je mladih ljudi umrlo u našoj ulici zbog te rafinerije nafte. Dosta djece ima i bolesne", ističe Katica iz Slavonskog Broda.

"Supruga je operirala karcinom. Dojku je odstranila. Ja sam želudac. Nosim ortozu. Mislim da nam nitko ne govori stvarno stanje. Pravu istinu", kaže Viktor.

Istinu već godinama ponavlja i gradonačelnik. "Ne može profit državne tvrtke biti ispred interesa i ispred Ustava RH. Građani Slavonskog Broda imaju pravo na čist zrak po Ustavu RH", ističe Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda.

Papiri su ispisani. Studije napravljene. Pomaka nema ni milimetra. Zbog svega navedenog neki su digli ruke od borbe. Mnogi nažalost, i dalje nemaju izbora.

"Kuća nije na kotačima da može ići. Mi smo ovdje od 1958", kaže Brođanka Anđa. I sve ovo vrijeme čeka kada će napokon lakše disati.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju