Obavijesti Video Pretražite Navigacija
novi podaci

Hrvati piju sve više lijekova, objavljeno koje najviše kupuju: Jedan je posebno popularan

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix Ilustracija Ilustracija Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix Ilustracija Ilustracija Foto: Bozidar Vukicevic/Cropix +0 Ilustracija Galerija 1/4 >>
U prosjeku svaki je stanovnik Hrvatske dnevno popio po jednu i pol tabletu. Prošlogodišnji je rekorder po broju popijenih lijekova u izvanbolničkoj potrošnji na tisuću stanovnika Sisačko-moslavačka županija.

Trend porasta potrošnje lijekova u Hrvatskoj se nastavlja, građani su lani gotovo milijardu kuna potrošili na bezreceptne lijekove, najviše na analgetike i lijekove protiv povišene temperature, a bilježi se i porast potrošnje D vitamina, podaci su HALMED-a za 2022. godinu.

U prosjeku svaki je stanovnik Hrvatske dnevno popio po jednu i pol tabletu, na lijekove na bazi acetilsalicilne kiseline, poput Aspirina i Andola, potrošeno je lani 39,5 milijuna kuna, a na one s paracetamolom, kao što su Lekadol ili Lupocet, 35,2 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Nesreća u Veneciji Strašno FOTO Nova nesreća u Veneciji: Autobus se zabio u stambenu zgradu, gradonačelnik obustavio promet svih vozila te tvrtke

Visoka potražnja bila je i za ibuprofenom, pa su na lijekove protiv boli poput Neofena i sličnih, građani potrošili 58,4 milijuna kuna, navodi se u godišnjem izvješću Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Ilustracija Ilustracija (Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix)

Ukupna potrošnja lijekova u 2022. iznosila je 10,4 milijarde kuna, dvostruko više nego 2015. godine i 5,3 posto više nego prethodne 2021. godine. Prvi put ovaj je iznos premašio deset milijardi kuna.

Oko deset posto tog iznosa, oko milijardu kuna, ostavili su građani u ljekarnama za lijekove koji ne idu na recept Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Lijekovi za šećernu bolest i probavni sustav na drugom mjestu po potrošnji

Značajno više nego prethodnih godina trošio se ibuprofen, čak 31 posto više u odnosu na 2021., a više se trošila i folna kiselina, lijekovi protiv visokog tlaka i kardiovaskularnih bolesti. Uvjerljivo najveće povećanje potrošnje imao je vitamin D3, korišten, uz ostalo, u prevenciji i terapiji covida. Čak tri puta porasla je potrošnja vitamina D3 po stanovniku u proteklih pet godina.

Pročitajte i ovo Posljedice potresa u Afganistanu Novo podrhtavanje Pogodio ih novi potres nakon dva razorna u kojima je poginulo više od 1000 ljudi, većinom žena i djece

Ukupno gledajući, najveću potrošnju tradicionalno imaju lijekovi za kardiovaskularni sustav, odnosno lijekovi za srčane bolesti. Slijede lijekovi za probavni sustav, a na trećem su mjestu lijekovi za živčani sustav, za smirenje i ublažavanje drugih tegoba mentalne prirode.

Prema terapijskim skupinama, najviše novca je otišlo na imunomodulatore, odnosno na lijekove za liječenje malignih bolesti - 3,8 milijardi kuna. Slijede antidijabetici, lijekovi za šećernu bolest i probavni sustav na koje je potrošeno nešto više od milijarde kuna. Na trećem su mjestu lijekovi za smirenje.

Pročitajte i ovo Gaza Sukob na Bliskom istoku Bolnice u Gazi dnevno troše mjesečne zalihe: "Ostat ćemo s našim pacijentima i braniti njihovo pravo na život do samog kraja"

Podaci HALMED-a pokazuju i da je 90,6 posto potrošnje lijekova bilo na teret HZZO-a (9,4 milijarde kuna), dok su 9,4 posto platili građani (975,9 milijuna kuna).

93 posto lijekova izdano na recept

S obzirom na način izdavanja, 93,1 posto lijekova izdano je na recept HZZO-a, dok su ostali bili iz skupine tzv. bezreceptnih lijekova.

Pročitajte i ovo Stiže cjepivo protiv gripe - 4 Sezona je iza ugla Stiže 500 tisuća doza cjepiva protiv gripe: "Virus jako brzo evoluira i brzo se mijenjaju sojevi"

Za 2022. godinu HALMED je zaprimio i obradio podatke za 1511 lijekova, povećanje u odnosu na 2021. prisutan je u svim terapijskim skupinama lijekova, uključujući skupinu kardiovaskularnih lijekova koja je imala najveću potrošnju i skupinu lijekova za maligne bolesti na koju je potrošeno najviše novca.

Pročitajte i ovo Smještaj za strane radnike - 6 Sustanari ljuti Bez dozvole pretvara poslovni prostor u hostel: "Mi smo zabrinuti za sigurnost svoje djece"

Gledajući po županijama, prošlogodišnji je rekorder po broju popijenih lijekova u izvanbolničkoj potrošnji na tisuću stanovnika - Sisačko-moslavačka županija (1768 doza), na drugom mjestu je Bjelovarsko-bilogorska (1696), a na trećem je Krapinsko-zagorska županija (1668). Najmanju potrošnju imala je Požeško-slavonska županija (1101 doza).

Što se tiče trošenja novca na lijekove u izvanbolničkoj potrošnji na prvom je mjestu Grad Zagreb (1,3 milijarde), na drugom Splitsko-dalmatinska (526,4 milijuna), a na trećem je Zagrebačka županija (379,5 milijuna).

Ilustracija Ilustracija (Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix)

Soldo: Nastavlja se trend porasta potrošnje lijekova

U osvrtu na najnovije izvješće HALMED-a, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore (HLJK) Ana Soldo primjećuje da se u Hrvatskoj nastavlja s trendom porasta potrošnje lijekova i prema definiranoj dnevnoj dozi po glavi stanovnika kao i u financijskom smislu, iako je porast potrošnje u prosjeku niži u odnosu na prethodne godine.

Posljedica je to veće dostupnosti lijekova na Listi HZZO-a kao i lijekova koji ulaze na tržište, a pacijenti ih kupuju o svom trošku.

Pročitajte i ovo Smještaj za strane radnike - 6 Sustanari ljuti Bez dozvole pretvara poslovni prostor u hostel: "Mi smo zabrinuti za sigurnost svoje djece"

Izvješće je pokazalo i porast potrošnje lijekova koji se izdaju bez recepta, u nešto većem postotku nego što je to bilo proteklih godina. Posljedica je to razvoja tržišta bezreceptnih lijekova u Hrvatskoj te sve većeg broja lijekova koji se mogu kupiti bez recepta, izjavila je predsjednica Ljekarničke komore za Hinu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tužna vijest Motociklist smrtno stradao nakon slijetanja s ceste: Prijatelji se opraštaju od sportaša i poznatog vozača auto utrka

Potrošnja po terapijskim skupinama uglavnom prati trend iz prethodnih godina s većim porastom potrošnje na tzv. skupe lijekove za onkološke i autoimune bolest.

Više se troše lijekovi za probavni sustav, vitamin D

Novost u 2022. znatno je veća potrošnja na lijekove za probavni sustav i metabolizam koji nisu u prethodnim godinama bili na vodećim mjestima po financijskim izdacima.

Pozitivan trend se vidi u smanjenju novca koji se izdvoijio za antibiotike, što može biti posljedice smanjivanja cijena, ali i sve veće svjesnosti o smanjivanju njihove neopravdane primjene s novim protokolima u bolnicama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Davor Šišović U strašnoj nesreći na pruzi smrtno stradao ugledni novinar: Policija objavila detalje

Vitamin D bilježi povećanje potrošnje u proteklih nekoliko godina. Djelomično razlog leži u tome da su se proširile indikacije za njegovo propisivanje, no Soldo vjeruje i da su protokoli u medijskim objavama za liječenje covida tijekom pandemije sigurno utjecali na porast potrošnje.

Napominje i da se u izvješću HALMED-a ne bilježi izdavanje D vitamina registriranog kao dodatak prehrani.

Pročitajte i ovo Bombardiranje Gaze Sukob na Bliskom istoku "Nema načina da preživimo": Stižu upozorenja o besmislenosti evakuacije - sigurnih područja nema, cijeli teritorij je pod napadom

"No takvih je proizvoda na tržištu jako puno i zbog reklama pacijenti ih puno kupuju u ljekarnama, ali i na drugim mjestima gdje su dostupni dodaci prehrani", ističe Soldo.

Ne očekuje se nestašica antibiotika za djecu

Proteklu jesen smo imali velikih problema s dostupnošću antibiotika za pedijatrijsku populaciju, no Soldo ističe kako bi, po najavama, situacija ove godine trebala biti značajno povoljnija te se ne očekuju problemi s dostupnošću lijekove za učestale infekcije kod djece.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Bozidar Vukicevic/Cropix)

Za ostale terapijske skupine javljaju se povremene nestašice, no za veći broj lijekova postoje druga terapijska rješenja.

Pročitajte i ovo Bombardiranje Gaze raspoređuju se snage Izrael priprema koordinirani napad iz zraka, mora i kopna na Gazu

"Nemamo kritičnih nestašica što je značajan podatak i za pacijente i za zdravstvene radnike, no sigurno možemo očekivati istu dinamiku pojavnosti nestašica kakvu imamo u proteklih nekoliko godina", kaže predsjednica Komore.

Pročitajte i ovo Rat u Gazi novi udar na ekonomiju - 3 na udaru i Hrvatska Rat u Gazi - još jedan udarac za svjetsku ekonomiju

Poručuje i da je pacijentima iznimno važno osigurati što brži put do zamjenskog lijeka te se nada da će se propisi uskladiti s potrebama pacijenata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene