Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sezona je iza ugla

Stiže 500 tisuća doza cjepiva protiv gripe: "Virus jako brzo evoluira i brzo se mijenjaju sojevi"

Aktualno Galerija Stiže cjepivo protiv gripe - 1 Stiže cjepivo protiv gripe - 1 Foto: DNEVNIK.hr Stiže cjepivo protiv gripe - 2 Stiže cjepivo protiv gripe - 2 Foto: DNEVNIK.hr Stiže cjepivo protiv gripe - 3 Stiže cjepivo protiv gripe - 3 Foto: DNEVNIK.hr Stiže cjepivo protiv gripe - 4 Stiže cjepivo protiv gripe - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Stiže cjepivo protiv gripe - 5 Galerija 1/8 >>
Kašalj, šmrcanje, temperatura - viroza itekako ima, a na vrata će uskoro pokucati i gripa. U Hrvatsku stiže 500 tisuća doza cjepiva. Na jedno mjesto smo skupili sve bitne informacije - od toga kada kreće cijepljenje, ali i kolika će mu biti cijena u ljekarnama.

Stiže 500 000 doza cjepiva protiv gripe. Dok smo još u kratkim rukavima malo kome je na pameti – gripa. No, sezona je iza ugla. Hrvatska je čeka s naručenih 500 tisuća doza cjepiva.

"Očekujemo cjepivo krajem listopada, kad cjepivo dođe, počinje distribucija, tako da vjerujem da bi mogli početi cijepiti početkom studenog", rekla je Dijana Mayer, epidemiologinja.

Cjepivo je besplatno za osobe od 65 godina i starije, za kronične bolesnike, uključujući kronično bolesnu djecu, zdravstvene radnike i trudnice. Naručuju ga i ljekarne pa će se moći i tamo kupiti.

Pročitajte i ovo Ilustracija provjere u tijeku Evakuiran jedan od najpoznatijih muzeja na svijetu: "Primili smo prijeteću poruku"

"Prema najavama trebalo bi kroz tjedan dana biti u svim ljekarnama dostupno koje su naručile već ranije", poručila je Ana Soldo, predsjednica ljekarničke komore.

"U naše ljekarne stiže u ponedjeljak. Cjepivo se može kupiti uz liječnički recept što znači da se pacijenti prvo moraju javiti svom liječniku, cijena će biti oko 14 eura", istaknula je Emilija Horvat, magistra farmacije.

Sva naručena cjepiva su četverovalentna.

"Četverovalentno cjepivo štiti protiv četiri soja virusa influence kako taj virus jako brzo evoluira i jako brzo se mijenjaju sojevi koji su u optjecaju, Svjetska zdravstvena radi procjenu koji sojevi idu u cjepivo", objasnila je Horvat.

Na pitanje hoće li se cijepiti, jedni bez razmišljanja kažu da, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

"Hoću", rekao je Ivo. "Da sam siguran da neću imati posljedica", dodao je Josip.

Drugima to baš i nije opcija.

"Mislim da neću. Nikad nisam imao gripu", istaknuo je Robert. "Nisam u pravilu toliko bolestan da bi se cijepio protiv gripe", poručio je Damir.

Pročitajte i ovo Ismail Hanija, čelnik Hamasa Napadi u pojasu Gaze Oglasio se Hamas: "Izraelska zvjerstva predstavljaju ratne zločine i flagrantna kršenja međunarodnog prava"

Sporadičnih slučajeva gripe ima kroz cijelu godinu. Od prvog srpnja do sada prijavljeno je 58 slučajeva.

"Vidjet ćemo koliko ljudi će se cijepiti. S obzirom na dosadašnje iskustvo, ne očekujemo ništa više dramatično nego inače, spremni smo za sezonu", napomenula je Mayer.

Živimo sad s kovidom pa i njega ima, ali epidemiolozi kažu kako ne očekuju nikakav drastičan porast broja slučajeva.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene