Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PODJELE MEĐU STANARIMA

Stanari zgrade na zagrebačkom Jarunu grade dizalo, ali moći će ga koristiti samo neki: "O meni ovisi hoću li dati nekome ključ ili neću"

Aktualno Galerija Ugradnja dizala u stambene zgrade - 4 Ugradnja dizala u stambene zgrade - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ugradnja dizala u stambene zgrade - 1 Ugradnja dizala u stambene zgrade - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ugradnja dizala u stambene zgrade - 2 Ugradnja dizala u stambene zgrade - 2 Foto: DNEVNIK.hr Đuro Landup Đuro Landup Foto: DNEVNIK.hr +2 Dizalo, ilustracija Galerija 1/7 >>
U jednoj zagrebačkoj zgradi stanari broje posljednje dane do završetka radova na svom novom dizalu. No neće ga moći koristiti svi. Platili su ga samo stanari na gornjim katovima. Za ostale dizalo će ostati zaključano.

Radovi u tijeku, a novo dizalo trebao bi biti gotovo za mjesec dana. Zgrada na zagrebačkom Jarunu dobro će doći starijim stanarima, ali samo onima na gornjim katovima.

"Pomaže kad nosim s placa ili ovako teške stvari. I treba lift. I sad većinom sudjelujemo četvrti kat i jedan dio trećeg kata. Ostali ne", rekao je Srni Bijuk stanar zgrade, Đuro Landup

Pa dizalo financiraju stanari 11 stanova. Za svakog je ispalo nešto skuplje nego kada bi sudjelovala cijela zgrada.

"Od 30.000 do 40.000 kuna. Po stanu. Ključeve će dobiti samo oni koji su platili, a oni koji nisu, sad zavisi od mene da li ću dati nekom ili neću, ali oni koji su sudjelovali će dobiti ključeve i koristit lift", objasnio je Landup.

Čekali su natječaje za ugradnju dizala iz EU fondova, ali više nisu mogli čekati. A za njih je zainteresirano čak 10.500 zgrada, kažu nam iz Udruge dizala. Žele da se pokrenu natječaji, ali promijeni i pravilnik o pristupačnosti.

"Za stare zgrade na način da se dimenzija dizala prilagodi dimenzijama kolicima s pratiocem da ne mora biti kao u pravilniku, nego za te zgrade da se prilagode uvjetima koji su postojeći", navodi Zdravko Čizmar, iz Hrvatske udruge dizala.

Ugradnja lifta se može financirati iz EU fondova i to sa 85 posto. Drugim riječima, ako je prosječna cijena lifta 46.000 eura iz EU fondova se može povući 39.000.

Hrvatskoj je na raspolaganju oko 400 milijuna kuna. Iz ministarstva tvrde da će natječaji krenuti od početka iduće godine, pregovori s EU još traju.

Pročitajte i ovo Sabina Tandara Knezović NOVI CROBAROMETAR Tko je na tronu političke popularnosti u Hrvatskoj? Predsjedniku Milanoviću rejting se popravio, ali dvojici političara on je u - slobodnom padu

Pročitajte i ovo Eksplozija u zračnoj luci u Kabulu - 2 ISIS preuzeo odgovornost Američki predsjednik Joe Biden o samoubilačkim napadima u Kabulu: "Nećemo oprostiti, nećemo zaboraviti, ulovit ćemo vas i platit ćete"

"Da bi se ti projekti realizirali sami korisnici, dakle stanari moraju izraditi glavne projekte javiti se na natječaj i naravno participirati u provedbi takve mjere", objasnila je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, Nataša Tramišak.

No, možda uz europski novac podjele među stanarima budu manje, pa ključevi za dizalo neće trebati. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene